Preskocit navigáciu

Spomienkové stretnutie na rumunských vojakov ktorí padli pri oslobodzovaní Oremovho Lazu.


Spomienkové stretnutie na rumunských vojakov ktorí padli pri oslobodzovaní Oremovho Lazu.
     Dnes sme si  v priestoroch Oremovho Lazu v Centre výcviku Lešť uctili pamiatku padlých rumunských vojakov 4. armádneho zboru, 2. a 3. divízie horských pešiakov a vojakov 10. pešej divízie, ktorí oslobodzovali naše územie.
     Rumunská armáda bojovala v juhovýchodnej časti Československej republiky v oblasti masívu Javorie. Bojovala úspešne, ale mala aj citeľné straty. Cez priestor bývalej obce Turie Pole, Senohrad, Zvolen a Dobrú Nivu, vojaci niesli ťarchu boja od januára až do 19. marca 1945.
     Pri obnovenom pamätníku sme vyslovili slová vďaky a uznania, ktoré si rumunskí vojaci zaslúžia od nás všetkých, pretože aj im vďačíme za vytúženú slobodu. Nesmieme zabúdať na tých, ktorí obetovali svoje životy za našu slobodu a na to, že  vďaka nim sme mohli ďalších už viac ako 70 rokov žiť v pokoji a mieri.  Všetky tie udalosti sú  pre nás zároveň akousi výstrahou, aby sme sa všetkými možnými prostriedkami snažili presadzovať mier a spoluprácu medzi národmi.  
     Spomienky na prechod frontu a oslobodenie Oremovho Lazu si aj naďalej budeme pripomínať spomienkovým stretnutím a položením venca k Pamätníku osloboditeľov  - vojakov rumunskej armády.


Česť ich pamiatke!

Spomienkové stretnutie na rumunských vojakov ktorí padli pri oslobodzovaní Oremovho Lazu.Spomienkové stretnutie na rumunských vojakov ktorí padli pri oslobodzovaní Oremovho Lazu.Spomienkové stretnutie na rumunských vojakov ktorí padli pri oslobodzovaní Oremovho Lazu.Spomienkové stretnutie na rumunských vojakov ktorí padli pri oslobodzovaní Oremovho Lazu.Spomienkové stretnutie na rumunských vojakov ktorí padli pri oslobodzovaní Oremovho Lazu.Spomienkové stretnutie na rumunských vojakov ktorí padli pri oslobodzovaní Oremovho Lazu.

Autor: PhDr. Peter TISCHLER - CV Lešť , Foto: Ing. Ivan KVASNA - CV Lešť - Dátum: 24.02.2022
Čítanosť: 1420
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share