Preskocit navigáciu

SILNÝ VODNÝ PRÚD PREVERIL ŠPECIÁLOV


SILNÝ VODNÝ PRÚD PREVERIL ŠPECIÁLOV
     V posledný augustový týždeň (23. - 27. august 2021) zorganizovala a odborne viedla  Katedra telesnej výchovy a športu Akadémie ozbrojených síl generála Milana Rastislava Štefánika v Liptovskom Mikuláši spoločný výcvik zameraný na ovládanie bezmotorových plavidiel a plávanie v silnom prúde určený pre členov Síl pre špeciálne operácie a pre členov Odboru špeciálneho výcviku Centra výcviku Lešť v regióne Liptovského Mikuláša a rieky Dunajec. Podnetom na realizáciu aktivity bola myšlienka vytvárania, upevňovania a zdokonaľovania návykov a zručností úspešného vedenia bojovej činnosti a činnosti v krízových situáciách na vodnej hladine s využitím bezmotorových plavidiel.
     Úzko špecializovaný výcvik bol zameraný na nácvik a zdokonaľovanie presunov po vodnej hladine pomocou bezmotorových plavidiel na stojatej hladine Liptovskej Mary. Cvičiaci stojatú hladinu využili na vstupné otestovanie plaveckých spôsobilostí a techník vojensko-praktického plávania. Ďalšie výcvikové aktivity sa odohrávali v priestore areálu vodných športov v Liptovskom Mikuláši, kde prebiehal nácvik plávania v silnom prúde statickým a dynamickým spôsobom, prekonávanie divokej rieky, skoky do divokej vody a nácvik záchrany. Umelý vodný kanál bol využitý na nácvik a zdokonaľovanie presunov po vodnej hladine pomocou gumených člnov. Všetky nadobudnuté schopnosti v závere preveril dvanásťkilometrový splav rieky Dunajec. Do výcviku bol zakomponovaný aj nočný výcvik. Ten bol zameraný na precvičenie riešenia modelových situácií pod a nad vodnou hladinou práve v noci.
     Po dlhšom čase sa tak opäť podarila spolupráca medzi Katedrou telesnej výchovy a športu Akadémie ozbrojených síl, Odborom špeciálneho výcviku Centra výcviku Lešť a Žilinským 5. plukom špeciálneho určenia.
     Práve ukončený výcvik má byť akousi pozvánkou ďalším súčastiam ozbrojených síl pre zvyšovanie vycvičenosti vojakov, ale i pozvánkou na ďalšie kurzy v roku 2022: kurz vojensko-praktického plávania  „Combat swimmer“ organizovaný Akadémiou ozbrojených síl a kurz „Aquaman“ organizovaný centrom výcviku Lešť.

SILNÝ VODNÝ PRÚD PREVERIL ŠPECIÁLOVSILNÝ VODNÝ PRÚD PREVERIL ŠPECIÁLOVSILNÝ VODNÝ PRÚD PREVERIL ŠPECIÁLOVSILNÝ VODNÝ PRÚD PREVERIL ŠPECIÁLOV

Autor: kpt. Mgr. Roman MARKOVIČ, PhD. - asistent KTVŠ AOS LM , Foto: autor - Dátum: 31.08.2021
Čítanosť: 1314
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share