Preskocit navigáciu

Profesionálnych vojakov na najväčšej previerke spôsobilostí - Slovenskom štíte 2021 prišla podporiť aj prezidentka SR a hlavná veliteľka OS SR


Profesionálnych vojakov na najväčšej previerke spôsobilostí - Slovenskom štíte 2021 prišla podporiť aj prezidentka SR a hlavná veliteľka OS SR
     Profesionálnych vojakov, ktorí v rámci najväčšieho vojenského cvičenia Slovenský štít 2021 aktuálne preverujú takmer všetky druhy spôsobilostí Ozbrojených síl SR, dnes v Centre výcviku Lešť navštívila prezidentka SR a hlavná veliteľka OS SR Zuzana Čaputová. Na priebeh cvičenia sa prišiel pozrieť tiež minister obrany SR Jaroslav Naď a náčelník Generálneho štábu OS SR. gen. Daniel Zmeko.
     Ako uviedla prezidentka SR Zuzana Čaputová, ide o veľmi užitočné cvičenie a skúsenosť ako budovať našu kolektívnu obranu, keďže sa na cvičení podieľajú aj alianční spojenci. Zároveň ocenila prácu všetkých príslušníkov OS SR.
     „Vojaci si v rámci série cvičení a previerok preveria takmer všetky spôsobilosti, ktorými disponujú naše ozbrojené sily. Ide o naozaj výnimočnú príležitosť, ktorá zároveň ukáže, ako sú reálne pripravení na plnenie úloh – od uvádzania do vyšších stupňov pohotovosti, až po vedenie operácie na obranu územia Slovenska v mnohonárodnom zoskupení,“ povedal minister obrany Jaroslav Naď.
     V centre výcviku Lesť cvičí viac ako 1 700 vojakov, pričom celkovo sa na cvičení Slovenský štít 2021 zúčastňuje vyše 8 000 profesionálnych vojakov a vojačiek. Na cvičení v Lešti plnia úlohy aj spojenecké jednotky z Čiech, Maďarska, Poľska a Spojených štátov amerických. Nasadených je 650 kusov vojenskej techniky.
     Záver celého cvičenia bude patriť previerkam v podobe ostrých bojových strelieb mechanizovaného práporu so zapojením medzinárodných partnerov, a to za účasti najvyššieho velenia a predstaviteľov vlády, kde bude stanovené záverečné hodnotenie cvičiacich jednotiek.
     Cvičenie Slovenský štít 2021 prebieha od 1. júna a potrvá do 24. júna 2021. Okrem prebiehajúceho cvičenia v CV Lešť naďalej prebiehajú ďalšie previerky útvarov v miestach ich stálych posádok, ale aj čiastkové vyvedenia vojsk do posádkových cvičísk a menších výcvikových priestorov, kde plnia rôzne úlohy simulujúce reálne podmienky v prípade prípravy na obranu, ale aj reálnej obrany Slovenskej republiky.

Profesionálnych vojakov na najväčšej previerke spôsobilostí - Slovenskom štíte 2021 prišla podporiť aj prezidentka SR a hlavná veliteľka OS SRProfesionálnych vojakov na najväčšej previerke spôsobilostí - Slovenskom štíte 2021 prišla podporiť aj prezidentka SR a hlavná veliteľka OS SRProfesionálnych vojakov na najväčšej previerke spôsobilostí - Slovenskom štíte 2021 prišla podporiť aj prezidentka SR a hlavná veliteľka OS SRProfesionálnych vojakov na najväčšej previerke spôsobilostí - Slovenskom štíte 2021 prišla podporiť aj prezidentka SR a hlavná veliteľka OS SRProfesionálnych vojakov na najväčšej previerke spôsobilostí - Slovenskom štíte 2021 prišla podporiť aj prezidentka SR a hlavná veliteľka OS SRProfesionálnych vojakov na najväčšej previerke spôsobilostí - Slovenskom štíte 2021 prišla podporiť aj prezidentka SR a hlavná veliteľka OS SRProfesionálnych vojakov na najväčšej previerke spôsobilostí - Slovenskom štíte 2021 prišla podporiť aj prezidentka SR a hlavná veliteľka OS SRProfesionálnych vojakov na najväčšej previerke spôsobilostí - Slovenskom štíte 2021 prišla podporiť aj prezidentka SR a hlavná veliteľka OS SRProfesionálnych vojakov na najväčšej previerke spôsobilostí - Slovenskom štíte 2021 prišla podporiť aj prezidentka SR a hlavná veliteľka OS SRProfesionálnych vojakov na najväčšej previerke spôsobilostí - Slovenskom štíte 2021 prišla podporiť aj prezidentka SR a hlavná veliteľka OS SRProfesionálnych vojakov na najväčšej previerke spôsobilostí - Slovenskom štíte 2021 prišla podporiť aj prezidentka SR a hlavná veliteľka OS SRProfesionálnych vojakov na najväčšej previerke spôsobilostí - Slovenskom štíte 2021 prišla podporiť aj prezidentka SR a hlavná veliteľka OS SR

Autor: MO SR - KOd , Foto: MO SR - Ivan Kelement - Dátum: 18.06.2021
Čítanosť: 4214
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share