Preskocit navigáciu

V Centre výcviku Lešť budú cvičiť budúci inšpektori Zmluvy o všeobecnom zákaze jadrových skúšok


V Centre výcviku Lešť budú cvičiť budúci inšpektori Zmluvy o všeobecnom zákaze jadrových skúšok
     Minister obrany Peter Gajdoš  dnes v priestoroch Centra výcviku Lešť navštívil prípravu na praktickú časť Medzinárodného úvodného tréningového kurzu pre začínajúcich budúcich inšpektorov medzinárodnej Zmluvy o všeobecnom zákaze jadrových skúšok (CTBT). Ide o kurz, na ktorom sa zúčastňuje 75  nominantov  z celého sveta, ktorí sa chcú stať inšpektormi CTBT po vstupe zmluvy do platnosti.
     „Tento tréningový kurz je výnimočný tým, že má skoro 80 účastníkov,“ vyjadril sa výkonný tajomník Organizácie pre Zmluvu o všeobecnom zákaze jadrových skúšok Lassina Zerbo. Ako doplnil bol poctený dnešnou návštevou slovenského ministra obrany a predstavením Centra výcviku Lešť. Výkonného tajomníka dnes sprevádzala aj stála predstaviteľka SR pri MO vo Viedni Oľga Algayerová. 
     „Po týždňovej teoretickej časti budú teraz pokračovať v praktickej časti,“ vysvetlil štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR  Lukáš Parízek. Predsedníčka Úradu jadrového dozoru SR Marta Žiaková vysvetlila, že cieľom je pripraviť účastníkov aby dokázali určiť a detekovať, či výbuch prebehol. „V minulosti už na Slovensku bolo osem kurzov,“ dodala. Tento je však prvý v Centre výcviku Lešť, predchádzajúce sa konali vo Vojenskom výcvikovom priestore Turecký vrch.
     Výcvik budúcich inšpektorov sa koná od 16. do 28. októbra 2016. Z toho praktická časť sa začne budúci týždeň v Centre výcviku Lešť. Touto aktivitou prispievame do globálneho úsilia zamedziť šírenie jadrových zbraní.
     Slovenská republika  podpísala Zmluvu o všeobecnom zákaze jadrových skúšok (CTBT) roku 1996 a ratifikovala ju 3. 3. 1998. Napriek vysokej podpore Zmluva zatiaľ nenadobudla platnosť, keďže  z povinných krajín ju zatiaľ neratifikovalo 8 štátov.


V Centre výcviku Lešť budú cvičiť budúci inšpektori Zmluvy o všeobecnom zákaze jadrových skúšokV Centre výcviku Lešť budú cvičiť budúci inšpektori Zmluvy o všeobecnom zákaze jadrových skúšokV Centre výcviku Lešť budú cvičiť budúci inšpektori Zmluvy o všeobecnom zákaze jadrových skúšokV Centre výcviku Lešť budú cvičiť budúci inšpektori Zmluvy o všeobecnom zákaze jadrových skúšokV Centre výcviku Lešť budú cvičiť budúci inšpektori Zmluvy o všeobecnom zákaze jadrových skúšokV Centre výcviku Lešť budú cvičiť budúci inšpektori Zmluvy o všeobecnom zákaze jadrových skúšokV Centre výcviku Lešť budú cvičiť budúci inšpektori Zmluvy o všeobecnom zákaze jadrových skúšokV Centre výcviku Lešť budú cvičiť budúci inšpektori Zmluvy o všeobecnom zákaze jadrových skúšok

Autor: MO SR - KOd , Foto: archív CV Lešť - Dátum: 21.10.2016
Čítanosť: 2882
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share