Preskocit navigáciu

Výcvik SERE - Survival, Evasion/Escape, Resistance, Extraction na Lešti


Výcvik SERE - Survival, Evasion/Escape, Resistance, Extraction na Lešti
     Odbor špeciálneho výcviku (ďalej len „OdŠV“) CV Lešť predstavil v posledných marcových dňoch najvyšší stupeň výcviku SERE,  ktorý preveril 8 príslušníkov ozbrojených síl SR.
     Výcvik SERE - Survival, Evasion/Escape, Resistance, Extraction , má tri úrovne -  „A“ - základný stupeň výcviku v trvaní 6 vyučovacích hodín, „B“ – ktorý rozširuje teoretické znalosti a dopĺňa praktické schopnosti v trvaní min. 32 výcvikových hodín a úroveň „C“, najvyšší stupeň, ktorý ako jediný zahŕňa simulované zajatie a môže byť vykonávaný len certifikovanými inštruktormi v oblasti zajatia a v nato určených priestoroch za dodržania požiadaviek aliančných dokumentov.
     Úroveň SERE C je určená najmä pre výkonných (bojových) letcov, špeciálne a spravodajské jednotky, či iné osoby, ktoré sa radia medzi „najrizikovejšie“ z pohľadu existencie rizika odlúčenia od vlastnej jednotky, či prípadného zajatia počas plnenia úloh mimo územia Slovenskej republiky.
     „Počas posledných viac ako troch rokov sme pracovali na koncepte výcviku SERE C.  Za podpory riaditeľa CV Lešť, Ing. arch. Antona Maštalského, sme absolvovali medzinárodné výcviky, školenia a konferencie v štátoch ako Česká republika, Belgicko, Nórsko, Švajčiarsko, Nemecko a iné, s cieľom získania certifikácie, zozbierania skúseností a nadviazania vzájomnej spolupráce inštruktorov z celého sveta. „Osobitnú dôležitosť kladieme na výučbu fázy resistance, ktorá má vďaka našej spolupráce s ľuďmi zo skutočného zajatia reálny podklad a prepracovaný výučbový program“, dodáva riadiaca výcviku a pokračuje, „spustenie výcviku SERE C nebolo však naším jediným úsilím. Za podpory ZaVaMD Martin, sme do osnovy základného vojenského výcviku vložili výučbu SERE A  s cieľom poskytnutia základných teoretických vedomostí každému PrV v rámci OS SR (v súčasnosti sme týmto spôsobom edukovali už viac ako 1000 PrV). Ponúkli sme výučbu SERE zameranú na konkrétne prostredie v rámci výcviku pred nasadením, vytvorili sme zoznam odporúčaného materiálu „balíčku SERE“, zostavili a poskytli sme výcvik prežitia na vodnej hladine pre letecký personál, poskytli sme podporu mnohonárodného zoskupenia MN BG SVK v témach Personnel recovery/SERE, a mnoho ďalších, s jedným základným cieľom – poskytnúť komplexný výcvik a fungujúci systém výcviku SERE.“
     Výcvik SERE C pozostáva z dvoch týždňov. Počas prvého týždňa získavajú účastníci teoretické znalosti a praktické schopnosti v témach ako: prežitie v akomkoľvek prostredí, útek/únik vrátane využitia protisledovacích opatrení, taktiky úniku pri zadržaní, odolávanie v zajatí, práca s informáciami a ďalšie.
     Dané témy sú založené na reálnych udalostiach z posledných konfliktov a zostavené s logickým sledom možných udalostí pri vzniku incidentu.
     Špecifické témy sú vyučované inštruktormi OdŠV pre boj z blízka, streleckými inštruktormi a zasadené za pomoci inštruktorov SERE/CAC práve do problematiky možného vzniku incidentu spadajúceho do systému Personnel recovery s dôrazom na schopnosť rozpoznania situácie, kedy jediná vec na ktorej záleží, je prežiť, až po situácie využitia spôsobov odobratia zbrane útočníkovi, manipulácie so zbraňou v putách, úniku a podobne.
     Druhý týždeň pozostáva z prípravy na vykonanie zadanej úlohy, namodelovania vzniku PR Incidentu, unikania účastníkov výcviku koridorom viac ako 72 hodín za použitia simulovaných síl nepriateľa a simulovaným zajatím s trvaním minimálne 12 hodín. Účastníci výcviku tak boli vystavení vysokej fyzickej a psychickej záťaži,  či pokročilým výsluchovým metódam.
     Výcvik SERE C patrí medzi najkomplexnejšie a jedinečné výcviky organizované Centrom výcviku Lešť v spolupráci s ozbrojenými silami SR a mimorezortnými zložkami.
     Na záver niekoľko slov riaditeľa CV Lešť: „Chcem vysloviť veľké poďakovanie za spoluprácu, podporu, profesionalitu a nasadenie príslušníkov ZVJS, VeVZ, VP, 65. prieskumného práporu Prešov, psychologičkám OS SR, MNBG, a poskytnutie letového úsilia Vzdušných síl,  vďaka ktorým výcvik dosiahol vysokú profesionálnu úroveň a osobitne sa chcem poďakovať Oddeleniu vnútorných predpisov Organizačného odboru MO SR za odbornú pomoc a spoluprácu počas spracovávania dokumentácie, bez ktorej by sme výcvik nemohli nikdy spustiť.

Výcvik SERE - Survival, Evasion/Escape, Resistance, Extraction na LeštiVýcvik SERE - Survival, Evasion/Escape, Resistance, Extraction na LeštiVýcvik SERE - Survival, Evasion/Escape, Resistance, Extraction na LeštiVýcvik SERE - Survival, Evasion/Escape, Resistance, Extraction na LeštiVýcvik SERE - Survival, Evasion/Escape, Resistance, Extraction na Lešti

Autor: OdŠV - CV Lešť , Foto: autor - Dátum: 10.04.2024
Čítanosť: 445
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share