Preskocit navigáciu

Osádky tankov a bojových vozidiel pechoty preverujú svoju spôsobilosť prekonávať vodné toky


Osádky tankov a bojových vozidiel pechoty preverujú svoju spôsobilosť prekonávať vodné toky
     Takmer 250 vojakov, vodičov špeciálnych vozidiel pozemných síl s 24 kusmi bojovej a zabezpečovacie techniky si v priestoroch Centra výcviku v Lešti precvičujú jednu z dôležitých spôsobilostí, ktorou je prekonávanie vodných prekážok plavbou a brodením ťažkej bojovej techniky.
     „Aj napriek pokračujúcemu nasadeniu vojakov a techniky na pomoc obyvateľstvu, či už na hraniciach, alebo pri zabezpečovaní návštevy pápeža, patrí výcvik k hlavným úlohám plneným ozbrojenými silami. Pripravenosť majstrovsky ovládať svoju zbraň a techniku je kľúčom k splneniu zákonom stanovených úloh. K tomu však potrebujeme aj modernú výzbroj zodpovedajúcu operačným požiadavkám,“ uviedol generál Daniel Zmeko, náčelník Generálneho štábu OS SR, na margo prebiehajúcej výcvikovej aktivity.
      Práve prekonávanie vodných prekážok je, vzhľadom na terénne podmienky Slovenskej republiky, kľúčovou spôsobilosťou bojových jednotiek pozemných síl. Vedenie bojovej činnosti pred, počas a po prekonaní vodného toku, prekonávanie vodných prekážok, prieskum dna, ale aj vyslobodzovanie uviaznutej či poškodenej techniky je vrcholom vojenského majstrovstva a vyžaduje pravidelné precvičovanie, osádok bojových vozidiel, zabezpečovacej techniky a personálu, vrátane jednotky potápačov seredského ženijného práporu. Na prebiehajúcom výcviku pod velením veliteľa 2. mechanizovanej brigády plukovníka Slavomíra Verčimáka si vojaci precvičujú svoju pripravenosť prekonať vodnú prekážku pomocou bojových vozidiel pechoty rôznych variant, tankov T-72 z výzbroje tankového práporu, alebo obrnených transportérov BRDM rožňavských chemikov.
     „Pripravenosť viesť bojovú činnosť v prostredí s množstvom vodných prekážok má významný vplyv na úspech vojenských operácií. Aj preto túto schopnosť pravidelne preverujeme výcvikom v reálnych podmienkach“, povedal riadiaci cvičenia, plukovník Verčimák.


Autor: pplk. Štefan Zemanovič - OS SR , Foto: MO SR - ilustračné - Dátum: 14.09.2021
Čítanosť: 1358
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share