Preskocit navigáciu

EOD COMMAND POST EXERCISE 2009 vo VP VO Lešť.


EOD COMMAND POST EXERCISE 2009 vo VP VO Lešť.

Na súčasné ponímanie vedenia vojenských i nevojenských operácií, ale aj na vysoké priority NATO v oblasti boja proti terorizmu zareagovali aj OS SR. Vznikom Centra výnimočnosti CoE EOD (Centre of excellence, EOD - Explosive Ordnance Disposal) k 1.10.2007 sa Slovensko zaradilo medzi krajiny disponujúce špeciálnymi tímami, ktorých úlohou je okrem iného zneškodňovanie a likvidácia výbušnín a potenciálne nebezpečnej munície.

Pripravenosť EOD tímov plniť úlohy bola preverená v rámci cvičenia pod názvom „EOD CPX 2009“, ktoré sa uskutočnilo v dňoch 26. - 30. októbra 2009 v Odbore simulačných technológií ÚŠZV MO SR Lešť. Jeho témou bolo „Velenie a riadenie EOD jednotiek pridelených MNEODCC 1.mechanizovanej divízie“. Cieľom cvičenia bolo verifikovať pripravenosť štábnych dôstojníkov EOD a praktický nácvik činnosti EOD tímov. Asociácia inštrumentovaného výcviku s benefitmi konštruktívnej simulácie poskytla jedinečnú možnosť dosiahnutia stanovených cieľov. Schopnosť reakcie EOD štábu na nečakaný vývin udalostí, komunikácia s podriadenými formou rozkazov a správ v zmysle platných noriem a predpisov boli preskúšané systémom konštruktívnej simulácie. Príslušníci EOD tímov reálne preukázali svoje zručnosti a skúsenosti i v náročných podmienkach. Využitím taktického simulátora MILES 2000 a neustáleho monitorovania systémom EXCON dokázali svoju pohotovosť plniť úlohy.

Riadiaci cvičenia plk. Ing. Roman Lackovič pozitívne zhodnotil priebeh cvičenia, ako aj vhodnosť využitia prepojenia živej a konštruktívnej simulácie pre výcvik EOD štábu a tímov. Perspektívne sa uvažuje o implementácii podobných cvičení do vyučovacieho procesu príslušníkov kurzov EOD a v nasledujúcom výcvikovom roku sa plánuje zrealizovať dve cvičenia EOD štábu a tímov.













EOD COMMAND POST EXERCISE 2009 vo VP VO Lešť.EOD COMMAND POST EXERCISE 2009 vo VP VO Lešť.EOD COMMAND POST EXERCISE 2009 vo VP VO Lešť.EOD COMMAND POST EXERCISE 2009 vo VP VO Lešť.

Autor: por.Ing. Matúš Grega, npor. Ing. Ľuboš Augustín , Foto: por. Ing. Mikuláš Frič - Dátum: 10.11.2009
Čítanosť: 17860
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share