Bralce na Lešti patrili predovšetkým hasičom a horským záchranárom


Bralce na Lešti patrili predovšetkým hasičom a horským záchranárom

     V priestoroch Centra výcviku Lešť, na cvičných skalách Bralce sa 10. až 11. septembra uskutočnil už v poradí siedmy ročník Medzirezortnej súťaže v skalnom lezení. Zorganizoval ho Odbor špeciálneho výcviku Centra výcviku Lešť. Podľa hlavného rozhodcu majora Igora Lišaníka je súťaž určená pre príslušníkov ozbrojených síl i mimorezortných ozbrojených zložiek. Na Lešti sa zišli zástupcovia vojenských útvarov, vojenskej polície, príslušníci Hasičského záchranného zboru (HaZZ) MV SR, Horských záchranných služieb a polície SR.

     V tomto roku po pondelkových búrkach súťažiacim na skalách prialo počasie. Tí najlepší v previsoch dokázali zabojovať a bolo sa veru na čo pozerať. Minuloročné víťazstvo nakoniec obhájila dvojica: práporčík Vladimír Plachý a podpráporčík Martin Šimko z Hasičského záchranného zboru Prievidza. Maximálny počet bodov pri prelezení 43 ciest je 243 bodov. Víťazná dvojica ich nakoniec získala 219. O šesť bodov za nimi zaostala dvojica Horskej záchrannej služby Nízke Tatry: nadpráporčík Štefan Šajgal a kapitán Peter Zingor a na treťom mieste sa umiestnila dvojica Horskej záchrannej služby Vysoké Tatry nadpráporčíci: Peter Tomko a Rudolf Golec.

     „Tento rok sme urobili v rámci súťaže a jej hodnotenia malé kozmetické úpravy. Aby sme umožnili aj slabším lezcom umiestniť sa na lepších pozíciách. Každá lezecká cesta je bodovaná, ktorá dvojica má najväčší súčet bodov vyhráva. Priebeh súťaže ukázal, že to bol dobrý krok,“ s uspokojením konštatuje major Lišaník. Dodal však, že inováciám nie je koniec. Na budúci rok chcú súťaž zamerať predovšetkým na jednotlivcov.

     Súťaž poriadne preverila aj vytrvalosť dvojíc. Zároveň bola aj o taktike a reálnom zhodnotení aktuálnej výkonnosti. Je to súťaž tímov. Ideálne je, keď je dvojica vyrovnaná. Zloženie jeden výborný sólista a druhý oveľa slabší víťazstvo neprináša. Lezenie, aj keď sa to na prvý pohľad nezdá je tímový šport. Dvojica musí byť perfektne zohratá, musia si navzájom dôverovať.

      Major Lišaník pri odovzdávaní cien najlepším vysoko ocenili snahu všetkých súťažiacich dosiahnuť čo najlepší výsledok. Pripomenuli, že skalné lezenie nie je samoúčelné, ale pomáha vhodne rozvíjať spôsobilosti profesionálnych vojakov z rôznych útvarov ozbrojených síl, vojenských policajtov, hasičov i záchranárov. Aj preto ho mrzí slabá účasť zástupcov ozbrojených síl. Veď chýbali nielen zástupcovia útvarov, ktoré majú túto problematiku doslova v popise práce, teda žilinského 5. pluku špeciálneho určenia, či prešovského práporu ISTAR, ale napríklad aj študenti Akadémie OS SR z Liptovského Mikuláša, ako aj útvarov, ktorých príslušníci v uplynulom období v Centre výcviku Lešť absolvovali rôzne lezecké kurzy. Česť ozbrojených síl zachraňoval len poručík Ľudovít Čorný z michalovského samohybného delostreleckého oddielu. Prítomná bola aj dvojica vojenských policajtov z Odboru krízového manažmentu, výcviku a kynológie Vlkanová – Hronsek rotmajstri: Matúš Jonov a Michal Katrák. Minulý rok na súťaži chýbali, lebo sa vracali z plnenia úloh v misii Európskej únie SOPHIA v Stredozemnom mori.

Bralce na Lešti patrili predovšetkým hasičom a horských záchranáromBralce na Lešti patrili predovšetkým hasičom a horských záchranáromBralce na Lešti patrili predovšetkým hasičom a horských záchranáromBralce na Lešti patrili predovšetkým hasičom a horských záchranáromBralce na Lešti patrili predovšetkým hasičom a horských záchranáromBralce na Lešti patrili predovšetkým hasičom a horských záchranáromBralce na Lešti patrili predovšetkým hasičom a horských záchranáromBralce na Lešti patrili predovšetkým hasičom a horských záchranáromBralce na Lešti patrili predovšetkým hasičom a horských záchranáromBralce na Lešti patrili predovšetkým hasičom a horských záchranáromBralce na Lešti patrili predovšetkým hasičom a horských záchranáromBralce na Lešti patrili predovšetkým hasičom a horských záchranáromBralce na Lešti patrili predovšetkým hasičom a horských záchranáromBralce na Lešti patrili predovšetkým hasičom a horských záchranáromBralce na Lešti patrili predovšetkým hasičom a horských záchranáromBralce na Lešti patrili predovšetkým hasičom a horských záchranáromBralce na Lešti patrili predovšetkým hasičom a horských záchranáromBralce na Lešti patrili predovšetkým hasičom a horských záchranáromBralce na Lešti patrili predovšetkým hasičom a horských záchranáromBralce na Lešti patrili predovšetkým hasičom a horských záchranáromBralce na Lešti patrili predovšetkým hasičom a horských záchranáromBralce na Lešti patrili predovšetkým hasičom a horských záchranáromBralce na Lešti patrili predovšetkým hasičom a horských záchranáromBralce na Lešti patrili predovšetkým hasičom a horských záchranáromBralce na Lešti patrili predovšetkým hasičom a horských záchranárom

Autor: Jozef ŽIAK - MO SR , Foto: Jozef ŽIAK - MO SR - Dátum: 16.09.2019
Čítanosť: 3004
Verzia pre tlač

Skočiť na menu