Preskocit navigáciu

Kadeti sa zoznámili s cvičením profesionálov na Lešti


Kadeti sa zoznámili s cvičením profesionálov na Lešti
     Príslušníci Katedry strojárstva Akadémie ozbrojených síl pod organizačným vedením Ing. Štěpána Pavlova, PhD. sa koncom letného semestra spolu s kadetmi 2. a 3. ročníka bakalárskeho štúdia, študijného programu Zbraňové systémy, zbrane a ich časti zúčastnili prebiehajúceho takticko poradového cvičenia 12. mprsk Nitra na Lešti.
      Cieľom tejto aktivity bolo poznávanie vojenského života vo výcviku v poľných podmienkach Lešte. Jej program pozostával z dvoch blokov zamestnania.
      Prvý blok zamestnania bol zameraný na ukážku výcvikových zariadení. V ňom vedúci Organizačného oddelenia Centra výcviku Lešť PhDr. Peter Tischler s asistenčným tímom pripravili pre kadetov ukážku priestoru poľného parku techniky, vodného cvičiska, takticko-streleckého trenažéra Jakub BUILDING GUN, vrtuľníkového a výsadkového trenažéra Jakub KOLOSEUM. Kadeti sa zoznámili s multifunkčným takticko-streleckým trenažérom Jakub HIGH-RISE BUILDING GUN – DRUŽBA, kde mohli sledovať práve prebiehajúce spoločné cvičenie zložiek polície a Hasičského a záchranného zboru.
      V druhom bloku zamestnania príslušníci katedry strojárstva a kadeti v pozícii pozorovateľa mali možnosť zoznámiť sa s reálne vybudovaným obranným postavením cvičiacej 12. mprsk, vytvoreným prioritne príslušníkmi VÚ 1043 Nitra, ktoré bolo súčasťou jednej z etáp prebiehajúceho taktického poradového cvičenia „Little Shield 2018“. Styčný dôstojník a sprievodca zamestnania kpt. Ing. Ivan Petrík priblížil kadetom taktický námet cvičenia a poslanie prápornej skupiny, jej rozmiestnenie v priestore, zaujatie obranných pozícií vyčlenených síl a prostriedkov, možnosti pohyblivej obrany s cieľom ochrany hraníc Slovenskej republiky v prípade napadnutia nepriateľom. Časť výkladu s ukážkou venoval aj úlohám organizácie logistickej podpory so zameraním na technické zabezpečenie a tylové služby. „Zamestnanie bolo cielené pre kadetov, ktorí v krátkom čase nastúpia do útvarov OS SR, pre ktorých sa príprava a riadenie výcviku stanú súčasťou každodenného života. Verím, že prispelo k rozšíreniu ich poznatkov o výcviku, o výcvikových zariadeniach, možnostiach ich využívania.“, povedal Ing. Pavlov, vedúci zamestnania.

Kadeti sa zoznámili s cvičením profesionálov na LeštiKadeti sa zoznámili s cvičením profesionálov na LeštiKadeti sa zoznámili s cvičením profesionálov na LeštiKadeti sa zoznámili s cvičením profesionálov na LeštiKadeti sa zoznámili s cvičením profesionálov na LeštiKadeti sa zoznámili s cvičením profesionálov na LeštiKadeti sa zoznámili s cvičením profesionálov na LeštiKadeti sa zoznámili s cvičením profesionálov na LeštiKadeti sa zoznámili s cvičením profesionálov na LeštiKadeti sa zoznámili s cvičením profesionálov na LeštiKadeti sa zoznámili s cvičením profesionálov na LeštiKadeti sa zoznámili s cvičením profesionálov na Lešti

Autor: doc. Ing. Jaroslav Varecha, PhD. , Foto: Ing. Ivan KVASNA - CV Lešť, nrtm. Attila MEZŐ - CV Lešť - Dátum: 29.05.2018
Čítanosť: 2177
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share