Preskocit navigáciu

Stredoškoláci sa stali na 48 hodín vojakmi


Stredoškoláci sa stali na 48 hodín vojakmi
     Víťazi branných súťaží, ktoré organizoval rezort obrany pre študentov stredných škôl vo všetkých krajoch Slovenska, si 22. až 24. júna v Centre výcviku Lešť vyskúšali vojenský výcvik. Účasť na podujatí Kemp 2018 bola hlavnou cenou pre najlepších študentov.
     „Vo vojenskom výcvikovom priestore sa študenti zdokonalili v topografii, zdravotnej i spojovacej príprave. Inštruktori ich naučili základy sebaobrany a taktického presunu. Stredoškoláci si vyskúšali aj prekonávanie prekážok a absolvovali základy protichemickej ochrany. Zážitkom bol pre nich nočný výcvik, či ubytovanie v stanovom tábore, vojenská strava pod cvičnými skalami Bralce z vojenského ešusu. Oproti minulému roku ukázali lepšiu fyzickú pripravenosť, ale hlavne sa z nich podarilo vytvoriť kolektív v jednotlivých družstvách, ktorý si dokázal pomôcť vždy, keď to bolo treba,“ spokojne konštatoval major Igor Lišaník z Centra výcviku Lešť, ktorý mal Kemp po odbornej stránke pod palcom.
     Celý maratón branných súťaží v jednotlivých krajoch začal ešte v marci v priestoroch gymnázia v Malackách, aj za účasti ministra obrany Petra Gajdoša. A pokračoval v ďalších krajoch. Víťazi sa napokon stretli na Lešti, aby aspoň trochu ovoňali, ako chutí nefalšovaný vojenský chlebíček. Stredoškolákov na Lešti pri oboznamovaní sa s prostriedkami individuálnej ochrany RCHBO navštívil aj minister obrany Peter Gajdoš. Oboznámil sa s úlohami ktoré plnia na Kempe stredoškoláci a zaželal im veľa úspechu. Vyjadril želanie, že v budúcnosti sa s niektorými z nich stretne v v ozbrojených silách.
     „Aj toto je jedna z foriem, akou chceme u študentov vzbudiť záujem o obranu vlasti. Atraktívnou formou si môžu preveriť svoje fyzické schopnosti, bližšie sa zoznámiť s prácou profesionálnych vojakov, ale takisto si overiť svoje vedomosti z prvej pomoci, topografie, či z oblasti RCHBO,” uviedol minister. 
     V tomto roku medzi stredoškolákmi boli aj dvaja zástupcovia stredoškolského časopisu zo Spojenej školy z Bardejova, ktorí získali ocenenie na súťaži stredoškolských časopisov Štúrovo pero a naša redakčná kolegyňa Veronika Mátušová. Všetky nástrahy Kempu nakoniec úspešne zvládli. Na záver Riaditeľ Centra výcviku Lešť Antom Maštalský odovzdal poháre najlepším z jednotlivých družstiev. V tomto roku nimi boli študenti: Matúš Bezák z gymnázia Topoľčany, Jakub Vatolík zo strednej odbornej školy letecko-technickej Trenčín, Šimon Mikuláš Havaš zo športového gymnázia Banská Bystrica a Rastislav Širilla zo strednej odbornej technickej školy Košice. Študenti boli po 48 hodinách vo vojenskom prostredí naplnených zaujímavým programom unavení, no spokojní. Neľutovali, že víkend obetovali takejto aktivite. Len ich trochu mrzelo, že v tomto roku si nezastrieľali.
     Náčelníčka oddelenia doplňovania personálu Personálneho úradu OS SR v Liptovskom Mikuláši majorka Lenka Halásová vyjadrila spokojnosť so záujmom študentov a ich učiteľov o brannú súťaž. Oproti minulému roku sa zvýšil. Výsledkom okrem iného bolo aj viac súťažných družstiev v jednotlivých krajských kolách. Ocenila, že celý priebeh súťaže na Lešti perfektne zabezpečili odborníci z Centra výcviku Lešť a v úlohe inštruktorov a veliteľov družstiev sa osvedčili zástupcovia martinskej základne výcviku a mobilizačného doplňovania pod vedením nadrotmajstra Ľubomíra Medenciho.

Stredoškoláci sa stali na 48 hodín vojakmiStredoškoláci sa stali na 48 hodín vojakmiStredoškoláci sa stali na 48 hodín vojakmiStredoškoláci sa stali na 48 hodín vojakmiStredoškoláci sa stali na 48 hodín vojakmiStredoškoláci sa stali na 48 hodín vojakmiStredoškoláci sa stali na 48 hodín vojakmiStredoškoláci sa stali na 48 hodín vojakmiStredoškoláci sa stali na 48 hodín vojakmiStredoškoláci sa stali na 48 hodín vojakmiStredoškoláci sa stali na 48 hodín vojakmiStredoškoláci sa stali na 48 hodín vojakmiStredoškoláci sa stali na 48 hodín vojakmiStredoškoláci sa stali na 48 hodín vojakmi

Autor: Jozef Žiak - MO SR , Foto: Ing. Ivan KVASNA, nrtm. Attila MEZŐ - CV Lešť - Dátum: 25.06.2018
Čítanosť: 2885
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share