SEMINÁR BOJA NOŽOM – KONCEPCIA SFEG 2017


SEMINÁR BOJA NOŽOM – KONCEPCIA SFEG 2017
     V dňoch 11. – 13. decembra 2017 Odbor špeciálneho výcviku (OdŠV) Centra výcviku Lešť (CV Lešť) organizoval seminár boja s nožom pre inštruktorov výcviku CV Lešť, vybratých príslušníkov OS SR a inštruktorov ZVJS. Pod vedením jedného z najskúsenejších inštruktorov na boj s nožom Martinom Medvecom a spoluautora novej koncepcie výcviku Weapon combat system sa účastníci kurzu zoznámili s iným prístupom k problematike boja nožom. Filozofia výcviku je zameraná na tréning boja útočníka nie obrancu, čo je nanajvýš vhodné pre komplexný výcvik na reálnom bojisku. Podľa slov inštruktora sa nový systém zameriava na princípy použitia základných útočných techník v reálnom kontakte bez zbytočných nefunkčných techník. Prezentované princípy a aplikácie použitia v rôznych situáciách s použitím plnej balistickej ochrany presvedčili účastníkov výcviku o jej vhodnosti zaradiť ju do výcviku ozbrojených zložiek. Jednoduchosť techník plne rešpektujúcich prirodzené inštinkty jednotlivca bola v krátkom čase aplikovateľná do akejkoľvek bojovej situácie. K funkčnosti tohto bojového systému patrí aj myšlienka akceptovania bolesti ako súčasti reálneho tréningu. 
     Podľa hodnotenia cvičiacich prezentovaná koncepcia špecifickej oblasti boja zblízka plne vyhovuje potrebám na výcvik jednotlivca OS SR. Na základe postrehov z prebehnutého kurzu a záverečného AAR, vyjadrili obe strany záujem o ďalšiu spoluprácu nielen vo výcviku inštruktorov, ale aj tvorbe metodík pre výcvik v CV Lešť.

SEMINÁR BOJA NOŽOM – KONCEPCIA SFEG 2017SEMINÁR BOJA NOŽOM – KONCEPCIA SFEG 2017SEMINÁR BOJA NOŽOM – KONCEPCIA SFEG 2017SEMINÁR BOJA NOŽOM – KONCEPCIA SFEG 2017SEMINÁR BOJA NOŽOM – KONCEPCIA SFEG 2017SEMINÁR BOJA NOŽOM – KONCEPCIA SFEG 2017SEMINÁR BOJA NOŽOM – KONCEPCIA SFEG 2017SEMINÁR BOJA NOŽOM – KONCEPCIA SFEG 2017SEMINÁR BOJA NOŽOM – KONCEPCIA SFEG 2017

Autor: rtm. Ľuboš ROHOŇ – CV Lešť , Foto: autor - Dátum: 15.12.2017
Čítanosť: 2929
Verzia pre tlač

Skočiť na menu