Na Lešti likvidovali podomácky vyrábané výbušniny


Na Lešti likvidovali podomácky vyrábané výbušniny Špecialisti trenčianskeho Centra výnimočnosti pre oblasť EOD (CoE EOD) počas dvoch týždňových kurzov vyškolili v priestoroch Centra výcviku Lešť 32 účastníkov z 13 krajín. Pripravili ich na identifikáciu podomácky vyrábaných výbušnín a ich následnú likvidáciu. Na kurze sa  sa okrem príslušníkov Ozbrojených síl SR zúčastnili vojaci z Rakúska, Francúzska, Nemecka, Maďarska, Rumunska, Estónska, Talianska, Grécka, Španielska, Slovinska, Portugalska a Českej republiky.

Vedúci kurzu kapitán Dušan Harabin vysvetlil, že na cvičení sa účastníci najskôr oboznámili s teóriou a následne si prakticky vyskúšali zisťovanie a likvidáciu tohto typu výbušnín. „Posledné vojnové konflikty vo svete ukázali, že sa v rámci nich využíva veľké množstvo podomácky vyrábaných výbušnín. A majú za následok množstvo ľudských životov,“ uviedol kapitán Harabin. Ako dodal dajú sa vyrobiť z pomerne lacných a prakticky bežne dostupných zložiek. „Práve preto sú také nebezpečné a je potrebné  vyškoliť špecialistov na ich zisťovanie a následnú likvidáciu,“ zdôraznil. Do kurzu zapracovali okrem skúseností z Afganistanu a Iraku aj najnovšie poznatky z teroristických útokov v mnohých krajinách Európy. Organizovali ho v spolupráci s bezpečnostnou zložkou ministerstva spravodlivosti USA agentúrou ITF, ktorá v tejto oblasti veľké skúsenosti.

Počas kurzu EOD COE využívalo podľa slov jeho riaditeľa plukovníka Ľubomíra Mrváňa nielen svojich inštruktorov, ale aj expertov zo zahraničia. „Som rád, že o základný i pokračovací kurz na identifikáciu podomácky vyrábaných výbušnín a ich následnú likvidáciu je veľký záujem. Rovnako aj o ďalšie aktivity nášho centra,“ povedal. Ako dodal  Centrum výnimočnosti pre oblasť EOD (CoE EOD) je od januára 2016 akreditované ako výcviková a vzdelávacia inštitúcia NATO. Účastníci kurzu pritom pri výcviku používali rôzne detekčné prístroje a EOD vybavenie.


Autor: MO SR - KOd , Foto: MO SR - Jozef Žiak - Dátum: 18.07.2017
Čítanosť: 2893
Verzia pre tlač

Skočiť na menu