Cvičenie záchranárskych psov K-7 LEŠŤ 2016


Cvičenie záchranárskych psov K-7 LEŠŤ 2016
V dňoch 2.8. – 3.8. 2016 malo 13 psovodov – záchranárov K-7 a ich špeciálne cvičených psov možnosť intenzívne cvičiť vyhľadávanie nezvestných osôb a pachov na trenažéroch zborenisko a rumovisko v Centre výcviku Lešť.
Občianske združenie K-7 Psovodi – záchranári SR zo Žiliny bolo založené v júni 2006 a už desať rokov je členom KOS IZS SR Žiline. Dobrovoľní psovodi a záchranári sú cielene pripravovaní najmä na pátranie po nezvestných osobách na voľných plochách (lesy, lúky, mestské sídla), ale aj v ruinách budov. Za desať rokov sa zúčastnili desiatok pátracích akcií a boli aj v pohotovosti na zahraničné výjazdy v prípade prírodných katastrof na Haiti a v Japonsku. V súčasnosti má K-7 celkom 75 dobrovoľných riadnych členov, psovodov a záchranárov a 45 členov – juniorov.
Aby psovodi a ich špeciálne psy v K-7 boli neustále fyzicky, mentálne a výkonnostne pripravení, je pre nás dôležitý tréning a simulácia možných krízových situácií. Pes a psovod musia byť zohratý tím, psy v svorke K-7 musia byť vzájomne vysoko socializované a schopné spolupracovať v každom priestore, počasí, pod stresom. Je veľmi dôležité meniť výcvikové priestory, čas výcviku a náročnosť simulovaných úkrytov.
Výcvikový polygón Lešť má unikátne a bezpečné trenažéry, ktoré umožňujú výcvik psov - záchranárov a to tak nad zemou ako i pod zemou, úkryty otvorené ako i bezkontaktné, úkryty v tme a stiesnených rúrových labyrintoch. Pes je tak vystavený rôznej kombinácii stresorov, pričom je dôležitá aj doba, za ktorú je schopný prehľadať definovaný priestor.
Psovodi trénujú s pomocou figurantov záchranárskych psov len pozitívnou metódou, predovšetkým s využitím aportu ako dynamickej formy odmeny.
Aj vďaka takýmto možnostiam, ktoré dostávame od MO SR vo Výcvikovom priestore Lešť, sme schopní podávať na pátracích akciách požadovaný výkon pri záchrane ľudského života. Sme si vedomí, že len neustálym zlepšovaním a tréningom, nácvikom a vzájomnou súhrou všetkých záchranárskych zložiek IZS budeme pripravení a nápomocní pri riešení krízových situácií na Slovensku a v zahraničí.
Touto cestou chceme poďakovať vedeniu Centra výcviku Lešť za možnosť využiť trenažéry a určite sa budeme chcieť vrátiť aj budúci rok.

Cvičenie záchranárskych psov K-7 LEŠŤ 2016Cvičenie záchranárskych psov K-7 LEŠŤ 2016Cvičenie záchranárskych psov K-7 LEŠŤ 2016Cvičenie záchranárskych psov K-7 LEŠŤ 2016Cvičenie záchranárskych psov K-7 LEŠŤ 2016Cvičenie záchranárskych psov K-7 LEŠŤ 2016Cvičenie záchranárskych psov K-7 LEŠŤ 2016Cvičenie záchranárskych psov K-7 LEŠŤ 2016Cvičenie záchranárskych psov K-7 LEŠŤ 2016

Autor: Ing. Peter Bátory – K-7 Psovodi – záchranári SR , Foto: Archív CV lešť - Dátum: 04.08.2016
Čítanosť: 3922
Verzia pre tlač

Skočiť na menu