Preskocit navigáciu

M. Glváč: Z Lešte sa za uplynulé štyri roky stalo špičkové výcvikové stredisko pre domáce bezpečnostné zložky aj zahraničných partnerov


M. Glváč: Z Lešte sa za uplynulé štyri roky stalo špičkové výcvikové stredisko pre domáce bezpečnostné zložky aj zahraničných partnerov

Z Centra výcviku Lešť sa za uplynulé štyri roky stalo špičkové výcvikové stredisko nielen pre domáce ozbrojené, bezpečnostné a záchranárske zložky, ale aj vyhľadávané cvičisko zo strany zahraničných partnerov. V rámci rozvoja sa vybudovali, zmodernizovali a zrekonštruovali viaceré výcvikové zariadenia, simulačné technológie a ubytovacie zariadenia. Vojaci, policajti, hasiči, záchranári tak môžu v rámci výcviku používať najmodernejší val pechotnej strelnice, pracovisko trhania a mínovania, mobilné pracovisko pre výskum prevencie a záchrany osôb a majetku, zmodernizovaný riadiaci a monitorovací systém Terčot, ale aj rozšírený softvér simulačných technológií. Dnes k nim pribudlo ďalšie – taktické cvičisko Oremland.

„Ide o prvú fázu tohto špičkového cvičiska, ktoré je určené pre boj v zastavanom území, pričom v budúcnosti bude mať aj širšie využitie, a to pre výcvik s bojovými vozidlami pechoty,“ uviedol minister obrany SR Martin Glváč. Zároveň pripomenul, že modernizácia Centra výcviku Lešť bola pre súčasnú vládu jednou z priorít.

2. zástupca náčelníka Generálneho štábu Ozbrojených síl SR genmjr. Pavel Macko vysvetlil, že ozbrojené sily potrebujú komplexný výcvik, ktorý zodpovedá dnešnej bezpečnostnej situácii. „Vidíme, že boj v zastavanom priestore nie je krátkodobý trend. Z tohto pohľadu je toto zariadenie unikátne, pretože umožní výcvik ozbrojených síl na relevantné úlohy, spolu aj s ďalšími špecialistami, či už prieskumnými, alebo spravodajskými,“ vysvetlil. Ako ďalej doplnil, verí, že aj ďalší rozvoj Centra výcviku Lešť umožní ozbrojeným silám komplexne cvičiť. A to nielen samým, ale aj s domácimi partnermi pre domáci krízový manažment a so zahraničnými ako prípravu pre zahraničné operácie.

Šéf rezortu obrany dnes predstavil aj modernizačný zámer pre ubytovací tábor Slávia, ktorý by mal byť odovzdaný do užívania už v priebehu budúceho roka. „Vybudované budú nielen nové ubytovacie zariadenia pre 740 osôb, ale aj učebne, výskumno-vývojové a režimové pracovisko,“ vysvetlil s tým, že súčasné ubytovacie kapacity Lešte nie sú dostačujúce. „Najmä zo strany zahraničných partnerov bol dopyt niekedy aj trojnásobný v porovnaní s tým, čo sme vedeli ponúknuť. Takisto im častokrát nevyhoval stav, v akom boli. Vďaka novým ubytovacím kapacitám bude teda môcť byť efektívnejšie využívaných aj šesť nových trenažérov, ktoré sme tu vybudovali,“ povedal.

Ako ďalej uviedol riaditeľ Centra výcviku Lešť Ján Rausa požiadavky zahraničných partnerov pre výcvik na rok 2016 sú trojnásobne vyššie, ako výcvikové kapacity Lešte. „V nadväznosti na vládou prijatý protiteroristický balíček tiež výrazne narastajú požiadavky pre výcvik zo strany policajtov, hasičov a záchranárov,“ doplnil minister Glváč.


M. Glváč: Z Lešte sa za uplynulé štyri roky stalo špičkové výcvikové stredisko pre domáce bezpečnostné zložky aj zahraničných partnerovM. Glváč: Z Lešte sa za uplynulé štyri roky stalo špičkové výcvikové stredisko pre domáce bezpečnostné zložky aj zahraničných partnerovM. Glváč: Z Lešte sa za uplynulé štyri roky stalo špičkové výcvikové stredisko pre domáce bezpečnostné zložky aj zahraničných partnerovM. Glváč: Z Lešte sa za uplynulé štyri roky stalo špičkové výcvikové stredisko pre domáce bezpečnostné zložky aj zahraničných partnerov

Autor: MO SR - KOd , Foto: Michal Psota - MO SR - Dátum: 29.02.2016
Čítanosť: 3107
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share