Preskocit navigáciu

Testovanie pádov na Bralcoch


Testovanie pádov na Bralcoch
     Bezpečnosť pri výcviku je nesmierne dôležitá, preto dňa 14. októbra 2015 boli v Centre výcviku Lešť v skalnej lokalite Bralce ukážky pádov na Via Ferrate. Aj napriek nepriaznivému počasiu sa ukážky zúčastnili inštruktori vojensko-praktického lezenia, príslušníci HZS, HaZZ, PZ, zástupcovia metodickej komisie horoškoly James a Encián. Popri tejto aktivite sa prezentovali aj technologické novinky od popredných výrobcov lezeckého materiálu. Celkovo sa pod skalami stretlo cca 70 osôb.            
     Na pády sa používalo 80 kg závažie a cvičné figuríny. Počas testov sa skúšali pády do ferratových setov, ale aj do statických šitých slučiek. Práve tie sa ojedinele laicky používali na zaistenie pohybu po ferrate. Samotnými testami sa prakticky ukázalo, ako už pri malom páde sa dokáže klasická šitá slučka s nosnosťou cca 2,5 tony roztrhnúť. Touto ukážkou sme predviedli účastníkom aká fatálna chyba by nastala pri používaní pevnej slučky bez tlmiča pádu na ferratách vôbec.

Testovanie pádov na BralcochTestovanie pádov na BralcochTestovanie pádov na BralcochTestovanie pádov na BralcochTestovanie pádov na BralcochTestovanie pádov na BralcochTestovanie pádov na Bralcoch

Autor: kpt. Ing. Igor LIŠANÍK – CV Lešť , Foto: kpt. Ing. Igor LIŠANÍK – CV Lešť - Dátum: 16.10.2015
Čítanosť: 3710
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share