Preskocit navigáciu

XI. ročník súťaže v bojovej streľbe na Lešti


XI. ročník súťaže v bojovej streľbe na Lešti
     V priestoroch modernizovaných otvorených strelníc Centra výcviku Lešť (ďalej CV Lešť) sa dňa 10. septembra 2015 uskutočnil XI. ročník súťaže MO SR v bojovej streľbe.
     Po rannej registrácii strelcov privítal všetkých 49 súťažných dvojíc zástupca riaditeľa CV Lešť plk. Ing Róbert TOTKOVIČ, ktorý vo svojom prejave upozornil na tohtoročnú vysokú náročnosť na kondičnú prípravu strelcov a zaželal najmä presnú mušku.
     Organizátori súťaže, inštruktori Odboru špeciálneho výcviku (ďalej OdŠV) CV Lešť, sa tento rok zamerali na vyrovnanosť taktického myslenia, presnosti a schopnosti efektívnej streľby po záťaži v duchu motta ROVNOVÁHA VEDOMOSTÍ A ZRUČNOSTÍ. Dve strelecké situácie vyžadovali presnú streľbu a premyslenie postupu tak, aby strelec dokázal splniť úlohu čo najrýchlejšie.  Medzi najlepšími boli rozdiely naozaj v stotinách sekúnd. Strelecká situácia bola náročná na bezpečnosť pri presunoch strelcov so zbraňou a postavená spôsobom akým sa pripravujú situácie pri svetových pretekoch IPSC. (International Practical Shooting Confederation)  
     Ďalšie dve situácie sa snažili priblížiť realitu boja. Spolupráca členov týmu pri plnení úlohy a súčasného nesenia 75 kg figuríny jedným strelcom a 20 kg batohu s plnou taktickou výbavou strieľajúcim strelcom zo všetkých pozícií preverila neraz aj odhodlanie dokončiť to a nevzdať sa. Najväčší obdiv a potlesk si za svoj výkon  vyslúžila jediná zástupkyňa ženského pohlavia z PMJ policajného zboru Stará Ľubovňa.
     Najdlhšia situácia bola postavená ako 120 metrová prekážková dráha, kedy strelci spoločne prekonávali skupinu prekážok urbanistického charakteru a počas toho strieľali na terče vo vzdialenostiach od 120 po 25 metrov.
Precíznosť, dynamika a akčnosť jednotlivých streleckých situácii boli aj tento rok  akýmsi prierezom obsahu špecializovaných streleckých kurzov, ktorú inštruktori vyučujú v CV Lešť.
      Z hľadiska použitia streleckých návykov sa jedná každoročne o vysokú odbornú náročnosť pri riešení jednotlivých streleckých úloh dvomi strelcami operujúcich spravidla súčasne, analytické a taktické schopnosti účastníkov. „Naše hodnotenie len výsledným časom s navýšením o trestné sekundy používané v našich kurzoch, sa osvedčilo a každoročne núti strelcov takticky prehodnotiť spôsob streľby a zamerať sa na vyváženosť medzi presnosťou a rýchlosťou streľby po psychickej a fyzickej záťaži“ povedal hlavný rozhodca súťaže kpt. Ing. Michal CHUDOBA, ktorý dohliadal na regulárnosť súťaže a v závere vyhlásil výsledky.
      Ceny najlepším strelcom v jednotlivých kategóriách prišiel v neskorých  večerných hodinách odovzdať zástupca riaditeľa CV Lešť plk. Ing Róbert TOTKOVIČ, ktorý v závere poďakoval príslušníkom OdŠV za kvalitnú prípravu súťaže ako aj príslušníkom Odboru simulačných technológií a Odboru zabezpečenia vonkajšej a vnútornej ochrany  CV Lešť, ktorí plnili funkcie pomocných rozhodcov a zabezpečovali materiálnu a technickú časť počas súťaže. 
 
Súťaž bola rozdelená do 3 kategórií:
kategória 1
-  družstvá ozbrojených zložiek Pi 9 mm Makarov, Sa vz.58
Víťazi kategórie – Roland CVENGEL a Martin BOMBALA z 13. Mpr. LEVICE
 
kategória 2
- družstvá ozbrojených zložiek Pi 9 mm Luger, Sa vz. 58
Víťazi kategórie – Jaroslav FOĽTA a Vladimír FECURA z VP PREŠOV
 
kategória 3
- družstvá pozvaných hostí Pi 9mm, Sa vz. 58.
Víťazi kategórie - Ernest  NAGY a Peter DRIMAJ
     Absolútnymi víťazmi celej súťaže a putovný pohár získali Jaroslav FOĽTA a Vladimír FECURA z OKM VP PREŠOV

XI. ročník súťaže v bojovej streľbe na LeštiXI. ročník súťaže v bojovej streľbe na LeštiXI. ročník súťaže v bojovej streľbe na LeštiXI. ročník súťaže v bojovej streľbe na LeštiXI. ročník súťaže v bojovej streľbe na LeštiXI. ročník súťaže v bojovej streľbe na LeštiXI. ročník súťaže v bojovej streľbe na LeštiXI. ročník súťaže v bojovej streľbe na LeštiXI. ročník súťaže v bojovej streľbe na LeštiXI. ročník súťaže v bojovej streľbe na LeštiXI. ročník súťaže v bojovej streľbe na LeštiXI. ročník súťaže v bojovej streľbe na Lešti

Autor: práp. Luboš ROHOŇ – OdšV CV Lešť , Foto: Autor - Dátum: 14.09.2015
Čítanosť: 6887
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share