Preskocit navigáciu

Program poľného výcviku podporovaný technológiami inštrumentovaného výcviku (LIVEX)


Program poľného výcviku podporovaný technológiami inštrumentovaného výcviku (LIVEX)

     Technologickým prostriedkom programu je taktický simulátor MILES 2000. Princíp jeho činnosti je založený na laserovej technológii, kde je laser využívaný na simuláciu streľby a jej následkov. Simulácia streľby je uskutočňovaná iniciáciou laserového lúča pri streľbe cvičným strelivom (Sa, UGL, OPu, PKT), alebo elektrickým odpalom zbraní (kanón BVP, RPG - 7), ktorý sa prejavuje zábleskom. Simulácia pôsobenia delostrelectva, letectva, mínových polí je uskutočňovaná softvérovo z riadiaceho centra a dohovoreným spôsobom značkovania v teréne. Výsledok streľby, pôsobenie delostrelectva, letectva a mínových polí je po zasiahnutí cieľa oznamovaný pomocou riadiacej jednotky entity (osoba, vozidlo) a to zvukovou signalizáciou a textovou správou zobrazovanou na jej displeji.
     Pohyb, výsledok vykonávaných činností a aktuálny stav každej cvičiacej entity je permanentne monitorovaný v miestnosti riadiaceho výcviku a zobrazovaný na digitalizovanom teréne (mape s možnosťou 3D zobrazenia). Zobrazenie zahŕňa aj zákres priestoru zodpovednosti a rozhodnutí veliteľov v grafickej podobe a vytvára podmienky k porovnaniu skutočnej činnosti s plánovanou činnosťou. Všetky zaznamenávané údaje je možné použiť pre vytvorenie podkladov pre hodnotenie časti alebo celého cvičenia.
     Neoddeliteľnou súčasťou cvičení s taktickým simulátorom je rozhodcovská služba, ktorá pozostáva z profesionálnych vojakov takzvaných „SME – Subject Matter Expert“ – čiže expertov na aktuálnu problematiku akou môžu byť napr.: dodržiavanie doktrín, štandardných operačných postupov, udržiavanie prehľadu aktuálnej situácie. Rozhodcovská služba má za úlohu odborne a nestranne hodnotiť vykonávanú činnosť a odporučiť spôsoby zlepšenia. Rozbor činností jednotiek je touto službou v spolupráci s riadiacim cvičenia vykonávaný priebežne (neformálne AAR – After Action Review) a na záver cvičenia (formálne AAR). Podklady z AAR môžu byť použité pri FIR – First Impression Report (formálne AAR môže byť jeho súčasťou), ale aj v záverečnej správe FER – Final Exercise Report. Odbor simulačných technológií nezodpovedá za rozhodcovskú službu, môže však v prípade požiadaviek poskytnúť svojich SME’s pre konkrétnu oblasť do tejto skupiny.
     Jednotlivé záznamy cvičenia z monitorovacieho systému a audio-vizuálnej tvorby ako aj štatistické údaje a dokumentácia sú po ukončení cvičenia zhromaždené a odovzdané cvičiacej jednotke na elektronickom médiu k ďalšiemu využitiu.

TTD Miles 2000

Počty setov MILES 2000 a časové normy vystrojenia

Názov

Počet kusov

Čas na vystrojenie – priemerné hodnoty

SÚPRAVA BVP 1/2

BVP1                            25

alebo

BVP2                            20

60 min/2-3 vozidlá

NEBOJOVÁ SÚPRAVA

15

45min/2-3 vozidlá

SÚPRAVA JEDNOTLIVCA

Vesta s monitorovaním*

160

úroveň čata:

                bez monitorovania/30min

                s monitorovaním/60min

Vesta bez monitorovania*

250

         Žiarič Sa 58

200

             Žiarič Ugl

50

            Žiarič SVD

25

RPG

20

* - celkový počet použiteľných viest je 250 ks, z čoho 160 ks je možné


Príklad konfigurácie

Kombinácia použitia so žiaričmi

Vesta bez monitorovania

 

250 ks

200 ks žiarič Sa 58 + 50 ks žiarič UGL

alebo

185 ks žiarič Sa 58 + 40 ks žiarič UGL + 15 ks žiarič SVD

alebo

Vesta s monitorovaním

 

160 ks

160 ks žiarič Sa 58

alebo

130 ks žiarič Sa 58 + 30 ks žiarič UGL

alebo

120 ks žiarič Sa 58 + 30 ks žiarič UGL + 10 ks žiarič SVD

Share