Minister obrany Ľubomír Galko v závere cvičenia Black Bear 2011 na Lešti


Minister obrany Ľubomír Galko v závere cvičenia Black Bear 2011  na Lešti
Vo výcvikovom priestore Vojenského obvodu Lešť (VP VO Lešť) sa skončilo medzinárodné cvičenie Mnohonárodného Práporu Vojenskej Polície /MNMPBAT/ NATO „BLACK BEAR 2011“. Od 12. septembra 2011 pre príslušníkov NATO MNMPBAT bol pripravený scenár cvičenia, podľa ktorého sa začali plniť jednotlivé incidenty.
            V pondelok 19. septembra 2011 na záver cvičenia „Black Bear 2011“ sa uskutočnil VIP deň za účasti ministra obrany Ľubomíra Galka, náčelníka Generálneho štábu OS SR generála Ľubomíra Bulíka a vedúceho Služobného úradu JUDr. Petra Plučinského. Predstavenie spôsobilostí mnohonárodného práporu si boli pozrieť aj prvý námestník Ministra obrany Českej republiky Jiří Šedivý a náčelník Generálneho štábu Armády Českej republiky armádny generál Vlastimil Picek, zástupca náčelníka Generálneho štábu Poľskej republiky viceadmiral Waldemar Głuszko a zástupca náčelníka Generálneho štábu Chorvátska admirál Zdenko Simičić a riaditelia vojenských polícií zúčastnených krajín.
            Po privítaní a oboznámení s priebehom cvičenia sa hostia presunuli do priestorov výcviku, kde sa uskutočnili dynamické ukážky jednotlivých incidentov, ktoré sa precvičovali počas celého cvičenia.
            Medzi hlavné úlohy, ktoré sa plnili počas cvičenia bola zaradená dopravná nehoda na hlavnej komunikácii, incident pri stretnutí predstaviteľa samosprávy, počas ktorého došlo k prestrelke. Uvedený incident sa konal v zastavanej oblasti hlavného tábora na cvičisku pre boj o dom a mesto. Prápor dostal úlohu vybudovať a zabezpečiť činnosť na kontrolnom bode, ktorý bol napadnutý opozičným vojskom. Počas incidentu na oboch stranách pri prestrelke boli straty a zranené osoby. Príslušníci NATO MNMPBAT si pre zranené osoby vyžiadali MEDEVAC - Medical evacuation – vrtuľník s lekárskym vybavením, ktorý zranených transportoval do bezpečnej zóny.
            V rámci cvičenia si príslušníci NATO MNMPBAT vyskúšali aj zásah proti teroristovi a evakuáciu základnej školy. Do priestorov Základnej školy v Pliešovciach vnikol nebezpečný páchateľ, ktorý ohrozoval žiakov a učiteľov školy a hrozil výbuchom nástražného výbušného systému. Do obce sa dostavila spoločná jednotka zložená z poľských, českých, chorvátskych a slovenských vojenských policajtov. Dostali sa do objektu školy a postupne sa im podarilo evakuovať žiakov a učiteľov. Medzitým na futbalovom ihrisku oproti škole zlanila z vrtuľníka zásahová jednotka vojenských policajtov. Jej príslušníkom sa podarilo zadným vchodom preniknúť do budovy, prekvapili teroristu a oslobodili rukojemníkov.
            Podľa vyjadrení niektorých hostí, predvedené ukážky svedčia o tom, že príprava mnohonárodného práporu vojenskej polície ide správnym smerom.
            S výsledkami cvičenia „Black Bear 2011“ bol spokojný aj riaditeľ cvičenia plukovník Vít Gabrhel, ktorý vyzdvihol zodpovedný prístupu príslušníkov štábu a cvičiacich jednotiek.
            Počas celého cvičenia príslušníci práporu nacvičovali činnosti aj na špeciálnych výcvikových zariadeniach a využívali taktický simulátor MILES 2000 Ústavu špeciálneho zdravotníctva a výcviku MO SR Lešť. Precvičovali činnosť pri vnikaní do objektov a bytov na strelecko-taktickom trenažéri Jakub High Rise Building Gun a zlaňovanie na výsadkovom trenažéri Jakub Koloseum.
           
 
            Na záver dňa počas tlačovej konferencii minister obrany vyzdvihol vysokú pripravenosť našich príslušníkov začlenených do NATO MNMPBAT v oblasti výcviku ako aj jazykovú vybavenosť. Ďalej poukázal na špeciálne zariadenia, ktoré sú k dispozícií na Lešti. „Slovami chvály  aj od našich zahraničných partnerov“, ako uviedol, „sú dané zariadenia veľmi vysoko hodnotené.“ Minister Galko chce v blízkej budúcnosti otvoriť tému financovania VP VO Lešť. "Je potrebné rozložiť ho do viacerých rezortov, aby sme mohli zabezpečiť spôsobilosti, ktoré nám chýbajú," povedal.

Fotogaléria



Autor: PhDr. Peter Tischler , Foto: PhDr. Peter Tischler - ÚŠZV Lešť - Dátum: 20.09.2011
Čítanosť: 10238
Verzia pre tlač

Skočiť na menu