Poslanecký prieskum na Lešti


Poslanecký prieskum na Lešti
Poslanci Výboru Národnej rady Slovenskej republiky pre obranu a bezpečnosť uskutočnili dňa 28. apríla 2011 návštevu výcvikového priestoru Vojenského obvodu Lešť. 
Po privítaní výboru riaditeľom Ústavu špeciálneho zdravotníctva a výcviku MO SR Lešť (ÚŠZV Lešť) brigádnym generálom MUDr. Pavlom Maslíkom,PhD. sa uskutočnil úvodný brífing, na ktorom sa členovia výboru mali možnosť oboznámiť s úlohami a činnosťou ÚŠZV Lešť.
Ďalej si v sprievode zástupcu riaditeľa plk. gšt. Ing. Svetozára Bohuša prezreli ukážky výcvikov na špeciálnych zariadeniach, ktorými ÚŠZV Lešť disponuje. Počas výcviku na výsadkovom trenažéri Jakub Koloseum, kde práve vykonávali výcvik príslušníci 5. pluku špeciálneho určenia zo Žiliny, si mali možnosť pozrieť ukážku vysadenia na budovu a vniknutia do budovy. Ďalej si prezreli výcvik a činnosť hasičských záchranných zložiek, ktoré cvičili v priestore výcvikovej osady Jakub Village na požiarno - záchranárskych trenažérov. V ďalších priestoroch uvedenej osady vykonávali strelecký výcvik a vnikanie do miestností príslušníci jednotky služobných zákrokov Colného kriminálneho úradu Bratislava.
Členovia výboru navštívili aj Odbor simulačných technológii, ktorý disponuje s viacúčelovým integrovaným laserovým systémom MILES 2000, ktorý sa môže využívať nielen na výcvik vojenských jednotiek, ale aj výcvik štábov krízového manažmentu.
Na novovybudovanom trenažéri mestského typu Jakub High Rise Building Gun práve prebiehal výcvik vnikania do výškových budov s použitím trhavín a ostrého streliva. Výcvik vykonávala jednotka služobných zákrokov CKÚ Bratislava.
Na záver riaditeľ ÚŠZV Lešť previedol poslancov aj rekonštruovaným objektom Slávia 300, ktorý je pred dokončením a v budúcnosti bude slúžiť ako ubytovacie zariadenie s vyšším štandardom vrátane regenerácie síl cvičiacich jednotiek po výcviku.
Predseda výboru Martin Fedor v rámci záverečného brífingu poďakoval za prijatie a vysoko ocenil ukážky moderných výcvikových zariadení ÚŠZV Lešť. Na záver skonštatoval, že perspektíva je dobrá a v porovnaním so zahraničím sú výcvikové možnosti výcvikového priestoru VO Lešť na vysokej úrovni.

  

Fotogaléria

 



Autor: PhDr.Tischler-OdST ÚŠZV Lešť , Foto: PhDr.Tischler-OdST ÚŠZV Lešť - Dátum: 02.05.2011
Čítanosť: 14874
Verzia pre tlač

Skočiť na menu