Minister obrany Ľubomír Galko na súťaži záchranárov


Minister obrany Ľubomír Galko na súťaži záchranárov
V dňoch od 7. do 8. apríla 2011 sa v priestoroch Ústavu špeciálneho zdravotníctva a výcviku MO SR Lešť (ÚŠZV Lešť) nie len súťažilo, ale sa aj precvičovala súčinnosť medzi jednotlivými zložkami krízového manažmentu. Na odbornú súťaž posádok záchrannej zdravotnej služby sa prihlásilo 25 záchranárskych tímov zo Slovenska a Čiech.
 
Počas druhého dňa sa na súťaž prišiel pozrieť aj minister obrany Ľubomír Galko, ktorý vo svojom vyjadrení pred novinármi zdôraznil spoluprácu medzi záchranárskymi zložkami, ktorá práve zohráva dôležitú úlohu pri zachraňovaní ľudských životov.
 
ÚŠZV Lešť disponuje špeciálnymi výcvikovými zariadeniami, ktoré sa využívajú aj na záchranárske činnosti. Práve preto aj prvotná myšlienka podľa Dagmar Tomčanyovej z občianského združenia Salus Vitalis, bola dať možnosť záchranárom cvičiť v jedinečnom prostredí, ktoré výcvikový priestor Vojenského obvodu Lešť ponúka.
           
Odborná súťaž bola rozdelená do šiestich stanovíšť, na ktorých súťažiace posádky riešili zriadenie hniezda zranených, triedenie zranených počas vojenského konfliktu a ich okamžitý odsun, prvotné triedenie zranených po páde vrtuľníka, súčinnosť zachraňujúcich zložiek  pri dopravnej nehode s hromadným postihnutím osôb v horiacom tuneli a rýchlu evakuáciu zranených do bezpečia, zdravotnícky zásah s leteckou podporou pri evakuácii osôb (detí) z horiacej budovy, transport pacienta na centrálny príjem. Taktiež mali možnosť precvičiť si aj rozhodovací proces pri vymodelovanej situácii hromadného nešťastia s použitím konštruktívnej simulácie, ktorá sa využíva na rôzne typy cvičení krízového manažmentu v Odbore simulačných technológií ÚŠZV Lešť.
 
Ako uviedol minister Galko, cvičisko Jakub Village a ostatné špeciálne výcvikové zariadenia, kde sa súťaž odohrávala, sú v rámci Slovenska i strednej Európy unikátnymi výcvikovými zariadeniami. Našim aj zahraničným zložkám poskytujú počas celého roka možnosť cvičiť situácie, ktoré ich bežne čakajú v praxi.
 
Výsledky súťaže:
V kategórii rýchlej lekárskej pomoci (RLP) sa zúčastnilo súťaže 9 posádok:
1.      miesto posádka - Life Star Emergency,
2.      miesto posádka - ZDZS RLP,
3.      miesto posádka - Emergency Olomouc.
 
V kategórii rýchlej zdravotníckej pomoci (RZP) sa zúčastnilo 16 posádok:
1.      miesto posádka - Falck 1,
2.      miesto posádka - Košická RZP,
3.      miesto posádka - Drik Team.
 

Výsledková listina

 

Fotogaléria


foto1foto1foto1foto1foto2foto2foto2

Autor: PhDr.Peter Tischler , Foto: PhDr.Peter Tischler - Dátum: 13.04.2011
Čítanosť: 16056
Verzia pre tlač

Skočiť na menu