EOD COMMAND POST EXERCISE 2009 vo VP VO Lešť


EOD COMMAND POST EXERCISE 2009 vo VP VO Lešť

Na súčasné ponímanie vedenia vojenských i nevojenských operácií, ale aj na vysoké priority NATO v oblasti boja proti terorizmu zareagovali aj OS SR. Vznikom Centra výnimočnosti CoE EOD (Centre of excellence, EOD - Explosive Ordnance Disposal) k 1.10.2007 sa Slovensko zaradilo medzi krajiny disponujúce špeciálnymi tímami, ktorých úlohou je okrem iného zneškodňovanie a likvidácia výbušnín a potenciálne nebezpečnej munície.

Pripravenosť EOD tímov plniť úlohy bola preverená v rámci cvičenia pod názvom „EOD CPX 2009“, ktoré sa uskutočnilo v dňoch 26. - 30. októbra 2009 v Odbore simulačných technológií ÚŠZV MO SR Lešť. Jeho témou bolo „Velenie a riadenie EOD jednotiek pridelených MNEODCC 1.mechanizovanej divízie“. Cieľom cvičenia bolo verifikovať pripravenosť štábnych dôstojníkov EOD a praktický nácvik činnosti EOD tímov. Asociácia inštrumentovaného výcviku s benefitmi konštruktívnej simulácie poskytla jedinečnú možnosť dosiahnutia stanovených cieľov. Schopnosť reakcie EOD štábu na nečakaný vývin udalostí, komunikácia s podriadenými formou rozkazov a správ v zmysle platných noriem a predpisov boli preskúšané systémom konštruktívnej simulácie. Príslušníci EOD tímov reálne preukázali svoje zručnosti a skúsenosti i v náročných podmienkach. Využitím taktického simulátora MILES 2000 a neustáleho monitorovania systémom EXCON dokázali svoju pohotovosť plniť úlohy.

Riadiaci cvičenia plk. Ing. Roman Lackovič pozitívne zhodnotil priebeh cvičenia, ako aj vhodnosť využitia prepojenia živej a konštruktívnej simulácie pre výcvik EOD štábu a tímov. Perspektívne sa uvažuje o implementácii podobných cvičení do vyučovacieho procesu príslušníkov kurzov EOD a v nasledujúcom výcvikovom roku sa plánuje zrealizovať dve cvičenia EOD štábu a tímov.


Foto1Foto1Foto1Foto1

Autor: por.Ing. Matúš Grega, npor. Ing. Ľuboš Augustín , Foto: por. Ing. Mikuláš Frič - Dátum: 10.11.2009
Čítanosť: 18095
Verzia pre tlač

Skočiť na menu