Preskocit navigáciu

KURZ LEZECKÝCH A LANOVÝCH TECHNÍK


KURZ LEZECKÝCH A LANOVÝCH TECHNÍK
     V dňoch od 31. mája - 4. júna 2021 sa v Centre výcviku Lešť uskutočnil kurz lezeckých a lanových techník pre príslušníkov Padákovej výsadkovej a záchrannej služby (PVaZS) z taktického krídla Sliač a dopravného krídla Kuchyňa.
     Kurz bol zameraný na vyslobodenie pilota pri núdzovom opustení lietadla, pričom cieľom výcviku bolo zaškolenie nových príslušníkov PVaZS  zaraďovaných do pozemných pátracích  záchranných služieb.
     Prvá časť kurzu spočívala v zaškolení lanových techník (uzly, lanovky, kladkostroje), ktoré boli precvičované na lezeckom trenažéri Jakub Climbing. V druhej časti  výcviku sa plynule prešlo na lezecké techniky, ktoré sa už aplikovali v ťažko dostupnom horskom teréne Bralce, kde sa precvičovalo vyprostenie pilota  po núdzovom opustení lietadla v zalesnenom a skalnatom teréne z rokliny, vytiahnutie na vhodne situované bralo a následné premiestnenie k prístupnému terénu k vyzdvihnutiu záchrannými zložkami.
    Do budúcnosti plánujú inštruktori CV Lešť spolu s príslušníkmi PVaZS vyškoliť nových príslušníkov zo všetkých leteckých základní a zvyšovať odbornú pripravenosť v uvedenej problematike.

PVaZS,  Javorčíková – CV LešťPVaZS,  Javorčíková – CV LešťPVaZS,  Javorčíková – CV LešťPVaZS,  Javorčíková – CV LešťPVaZS,  Javorčíková – CV LešťPVaZS,  Javorčíková – CV LešťPVaZS,  Javorčíková – CV LešťPVaZS,  Javorčíková – CV Lešť

Autor: PVaZS, Javorčíková – CV Lešť , Foto: PVaZS - Dátum: 30.06.2021
Čítanosť: 1647
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share