Rezort obrany má pre zhoršujúcu sa situáciu na Slovensku pre COVID-19 pripravené plány, jedným z nich je IZOLÁTOR s poľnou nemocnicou v Lešti


Rezort obrany má pre zhoršujúcu sa situáciu na Slovensku pre COVID-19 pripravené plány, jedným z nich je IZOLÁTOR s poľnou nemocnicou v Lešti
     Ministerstvo obrany SR nateraz v súvislosti so zhoršujúcou sa situáciou s ochorením COVID-19 pracuje s viacerými operačnými plánmi. Jedným z nich je aj IZOLÁTOR, ktorý počíta s poľnou nemocnicou a izoláciou až do 1500 pacientov s koronavírusom v priestoroch Centra výcviku Lešť. Informoval dnes o tom minister obrany SR Jaroslav Naď.
      Ako šéf rezortu priblížil, Ozbrojené sily SR pomáhajú intenzívne priamo v teréne aj dnes. Aktuálne je na plnenie rôznych potrebných úloh nasadených celkovo 567 profesionálnych vojakov v 28 nemocniciach, 31 regionálnych úradoch verejného zdravotníctva a 19 mobilných odberových miestach po celom Slovensku. Rezortná Ústredná vojenská nemocnica v Ružomberku má po reprofilizácii pre pacientov s COVID-19 vyhradených 106 lôžok, pričom takmer 50 z nich je ešte voľných. „Ak by sa situácia rapídne zhoršovala a došlo k naplneniu aj tejto nemocnice, budeme siahať na ďalšie naše kapacity,“ povedal minister J. Naď.
      V tejto súvislosti informoval, že Ozbrojené sily SR disponujú cca 450 zdravotníckymi pracovníkmi, kapacitami v rámci Centra výcviku Lešť, a tiež jednou poľnou chirurgickou nemocnicou, ktorá je primárne určená na liečenie bojových zranení a polytraum, ako aj ďalších chirurgických výkonov. Vzhľadom na to jej kapacita predstavuje 30 lôžok s krátkodobou možnosťou navýšenia na 40 lôžok. Časť z nej je už nasadená na podporu ÚVN v Ružomberku. V prípade realizácie operačného plánu IZOLÁTOR by však bola komplexne rozložená v priestoroch Centra výcviku Lešť, ktorého kapacity predstavujú možnosť izolácie pre celkovo do 1500 nakazených osôb. „V rámci Centra výcviku Lešť by sme poskytli izoláciu a zdravotnú starostlivosť pre pacientov, ktorí by mali určitý priebeh ochorenia a samozrejme, tie najťažšie prípady by zostávali v nemocniciach. Do takýchto alternatívnych riešení by išli primárne stredne ťažké prípady,“ priblížil minister J. Naď.


Autor: MO SR - KOd , Foto: MO SR - ilustračné - Dátum: 19.10.2020
Čítanosť: 2389
Verzia pre tlač

Skočiť na menu