Mountain Winter po tretí raz na Lešti


Mountain Winter po tretí raz na Lešti

     V priestoroch Centra výcviku Lešť sa v tretí januárový týždeň uskutočnil už po tretí raz kurz Mountain Winter. Kurz je podľa jeho riadiaceho, majora Igora Lišaníka, ktorý je vedúci oddelenia taktického výcviku CV Lešť zameraný na získanie informácií nevyhnutných k pohybu a pobytu v horách v zimných podmienkach.

     V priebehu kurzu sa jeho účastníci z celých ozbrojených síl od mechanizovaných práporov v Martine a Michalovciach, taktického krídla Sliač, dopravného krídla Kuchyňa až po Centrum výcviku Lešť najskôr teoreticky oboznámili s geomorfologickými útvarmi slovenských pohorí, so základnými informáciami pri príprave materiálu potrebného pre pohyb v zimných podmienkach. Ale aj s plánovaním a časovou kalkuláciou presunov, objektívnym a subjektívnym  nebezpečenstvom hroziacim v horách, zhodnotením lavínového nebezpečenstva a metódy kontroly stability snehovej pokrývky. Neskôr si v zasneženej oblasti Lešte (ktorú museli v tomto roku dlhšie hľadať) prakticky precvičili používanie základnej a povinnej výbavy. Napríklad cepína, mačiek, snežníc, ale aj lavínovej výbavy. Pracovali s lavínovým vyhľadávačom, sondami, lopatkami a lavínovým batohom. Pravda v tomto roku, vzhľadom na obmedzené snehové podmienky len v improvizovanej forme. Preto aj pri vyhľadávaní zasypanej osoby v lavíne ju nahradila technická pomôcka. A k výstavbe improvizovaného úkrytu v zimnej prírode tzv. iglu pre nedostatok snehu sa ani nedostali.

     Major Lišaník a inštruktor oddelenia špeciálneho výcviku kapitán Jozef Kolek konštatujú, že vzhľadom na to, že územie Slovenska tvorí rôznorodý, členitý a hornatý terén, je takýto kurz vhodný nielen pre profesionálnych vojakov, ktorí v takomto teréne pôsobia, alebo sú  v ňom ich zariadenia, napríklad komunikačné a navigačné prostriedky, ale aj pre celé ozbrojené sily. Kurz pomáha skvalitniť, zefektívniť prácu a zvýšiť bezpečnosť vojakov pri pohybe v takomto špecifickom prostredí, akým zimné hory sú.

     „Všetci bez rozdielu musíme rešpektovať fyzikálne a zákony prírody, ktoré majú v horskom prostredí svoje špecifiká. Cieľom kurzu bolo okrem iného pripomenúť jeho účastníkom, že aj malá chyba ktorú v bežnom živote vedia odstrániť alebo vyriešiť, v horách môže znamenať vážny problém. Som rád, že kurz všetkých jeho účastníkov zaujal,“ konštatuje major Lišaník. Aj rotného Martina Ďuricu z taktického krídla Sliač, kde pôsobí ako príslušník padákovej záchrannej a výsadkovej služby. Podľa neho by spomínaný výcvik mali absolvovať všetci príslušníci uvedenej služby. Oslovil aj desiatnika Petra Ungradyho, ktorý je príslušník prieskumnej jednotky michalovského mechanizovaného práporu a pôsobí ako odstreľovač.

Mountain Winter po tretí raz na LeštiMountain Winter po tretí raz na LeštiMountain Winter po tretí raz na LeštiMountain Winter po tretí raz na LeštiMountain Winter po tretí raz na LeštiMountain Winter po tretí raz na LeštiMountain Winter po tretí raz na LeštiMountain Winter po tretí raz na LeštiMountain Winter po tretí raz na LeštiMountain Winter po tretí raz na LeštiMountain Winter po tretí raz na LeštiMountain Winter po tretí raz na LeštiMountain Winter po tretí raz na Lešti

Autor: Jozef ŽIAK - MO SR , Foto: autor - Dátum: 21.01.2020
Čítanosť: 3060
Verzia pre tlač

Skočiť na menu