Preskocit navigáciu

Program prípravy veliteľov a štábov podporovaný konštruktívnou simuláciou (CAX)


Program prípravy veliteľov a štábov podporovaný konštruktívnou simuláciou (CAX)

     Konštruktívna simulácia je založená na báze počítačovej podpory, kde softvérový nástroj umožňuje simulovať procesy a javy v reálnom alebo špecifikovanom čase a prostredí. Cieľom tvorby takéhoto prostredia je dosiahnuť u cvičiacich dojem vykonávania skutočných operácií a činností tak, ako keby boli vykonávané aj v reálnom prostredí. Rovnako ako pri vojenských cvičeniach, tak aj pri riešení krízových javov, je možné vytvoriť cvičenie s použitím konštruktívnej simulácie pre rozličné situácie zasahujúce prakticky celé územie štátu. Počas prípravy na krízové situácie je možné konštruktívnu simuláciu využiť ako podporný nástroj pri realizácií cvičení prvkov krízového manažmentu. Počas súčinnostných a preverovacích cvičení prvkov ozbrojených a záchranných zložiek je možné prostredníctvom cvičenia s podporou konštruktívnej simulácie precvičovať komunikáciu a koordináciu zúčastnených zložiek, ako aj testovať a verifikovať dokumentáciu.

     Výcvik vykonávaný simuláciou s využitím počítačovej podpory umožňuje veliteľom a štábom rozvíjať taktické a operačné znalosti, vytvárať reálnu predstavu o vplyve časových a priestorových faktorov na priebeh boja (operácie), prehlbovať návyky vo vytváraní bojových (operačných) zostáv, v plánovaní a riadení manévru jednotiek. Ďalej vytvára podmienky pre súčinnosť s palebnou podporou, použitie pridelených síl a prostriedkov, udržanie ich bojaschopnosti, ochranu vojsk a rozvíjanie návykov v dômyselnom využívaní terénu. Prispieva k zdokonaleniu podielu jednotlivých cvičiacich na procesoch velenia a  riadenia svojej jednotky, ale i nadriadeného v podmienkach časovej tiesne a pri nedostatku informácii. Výcvik je pri tom intenzívny a pružný a počas neho je možné opakovať a rýchlo meniť modelové situácie. Pri vhodnom využití počítačovej simulácie je možné získať nové poznatky, využiteľné pre odborné analýzy na potvrdenie alebo na nevyhnutnú úpravu dokumentácie a následné využitie v praktickej príprave jednotiek.

     Odbor simulačných technológií disponuje dvoma aplikáciami pre vykonávanie počítačom podporovaných cvičení:
     1.    Simulačný systém OneSAF v 5.0 International, ktorý primárne využíva prostredie operačného systému LINUX. Tento simulátor okrem výcviku širokého spektra vojenských jednotiek (mechanizovaných, tankových, delostreleckých, mínometných, prieskumných, chemických, ženijných a logistických) a operácií od úrovne jednotlivca až do úrovne prápor, umožňuje podporiť aj výcvik krízového manažmentu (vládnych organizácií) a výcvik krízových štábov hasičských jednotiek. Najmenšou simulovanou entitou je jednotlivec alebo vozidlo.
     2.    Druhým simulačným systémom je SWORD, ktorý umožňuje výcvik jednotiek až do úrovne divízia. SWORD je agregovaný simulačný systém určený pre výcvik, vzdelávanie, podporu plánovania a analýz i operačný výskum. Systém dokáže simulovať ako vojenské tak aj civilno-bezpečnostné operácie. Vďaka integrovanej automatizácii pomocou DAI –Direct Artificial Intelligence je SWORD schopný automatizovať správanie simulovaných jednotiek na základe upravovateľných doktrinálnych modelov, čím znižuje počet potrebných operátorov potrebných na riadenie simulácie. Agregácia jednotiek znamená reprezentáciu entít (osoby, vozidlá, zásoby) v zoskupenej zostave (napríklad čata). Jednotlivé entity zvyčajne nie sú v simulácii zastúpené, no ich existenciu berie simulačný nástroj do úvahy pri vyhodnocovaní priechodnosti, bojovej efektivity a okrem iného aj vyhodnotenie poškodení vplyvom bojovej činnosti. Súčasťou systému je aj simulácia logistických činností (zásobovania, opravy techniky, zdravotnícka pomoc a personalistika) a to buď v plne automatizovanom alebo manuálnom režime podľa nastavení skladových a prepravných možností, dostupnosti opravárenských jednotiek a materiálu na opravu a dostupnosti liekov, lekárov a lôžok z logistickej (opravárenskej, zdravotníckej) základne napríklad divízie až po logistické jednotky práporov. Okrem uvedeného je systém schopný zohľadňovať aj nastavenie vycvičenosti a morálky počas celého cvičenia s možnosťou zohľadňovania vývoja týchto podľa aktuálnej situácie na digitalizovanom bojisku.

     Podporným systémom konštruktívnej simulácie je komunikačný systém ASTRA, ktorý nahrádza rádiovú komunikáciu jednotiek. Ide o modulárny, rozšíriteľný, DIS kompatibilný prvok, ktorý je nezávislý na simulačnom prostriedku. Komunikačný systém ASTRA je možné nakonfigurovať na niekoľko rôznych frekvenčných rozsahov a skupín podľa požiadaviek cvičiaceho, celú komunikáciu nahrávať a aj ju ovplyvňovať rušením, vložením rušivých zvukov do komunikácie (napríklad zvuk rotora, výbuchy).

 
 
 
 
 

Skočiť na menu


Share