Preskocit navigáciu

Spomienka na pamiatku hrdinov 2. svetovej vojny v obci Senohrad a v Centre výcviku Lešť


Spomienka na pamiatku hrdinov 2. svetovej vojny v obci Senohrad a v Centre výcviku Lešť
Odkaz padlých rumunských vojakov, ktorí spolu s vojakmi Červenej armády a československými jednotkami oslobodili naše územie si dnes v obci Senohrad a v Centre výcviku Lešť v priestoroch Oremovho Lazu počas pietnej spomienky za rezort obrany pripomenul generálny tajomník služobného úradu Ján Hoľko. Pamiatku padlých hrdinov počas 2. svetovej vojny si dnes prišli uctiť aj predstavitelia rumunského diplomatického zboru.

„Chcem oceniť, že obyvatelia Senohradu nezabúdajú na to, aká krutá bola vojna a každoročne si pripomínajú oslobodenie svojej obce spod fašistického útlaku. Dnes sme spoločne vzdali hold všetkým vojakom, ktorí bojovali za našu slobodu,“ povedal generálny tajomník Služobného úradu Ministerstva obrany SR Ján Hoľko. Zároveň pri tejto príležitosti zdôraznil, že silnejúce hlasy netolerancie a pravicového extrémizmu nemôžu mať v dnešnej spoločnosti miesto.

„V našej obci a v jej okolí si vo februárové dni pripomíname porážku fašizmu a koniec 2. svetovej vojny – najrozsiahlejšieho a najničivejšieho konfliktu v dejinách ľudstva. Táto vojna priniesla obrovské ľudské a materiálne obete, aké ľudstvo dovtedy nezažilo. Žijúcich priamych účastníkov týchto čias je málo. Je preto na nás aby sme si tieto udalosti pripomínali a uchovávali. Nedovoľme aby sa v spoločnosti šírila nenávisť a chráňme si ťažko vydobytú slobodu,“ uviedla starostka obce Senohrad Oľga Bartková.

Pamiatku padlých vojakov si predstavitelia rezortu obrany pripomenuli aj pri pamätníku rumunskej armády v priestoroch Centra výcviku Lešť. Oslobodzovacích bojov sa na našom území zúčastnilo viac ako 240 000 rumunských vojakov, pričom viac ako 10.000 z nich zahynulo.

Spomienka na pamiatku hrdinov 2. svetovej vojny v obci Senohrad a v Centre výcviku LešťSpomienka na pamiatku hrdinov 2. svetovej vojny v obci Senohrad a v Centre výcviku LešťSpomienka na pamiatku hrdinov 2. svetovej vojny v obci Senohrad a v Centre výcviku LešťSpomienka na pamiatku hrdinov 2. svetovej vojny v obci Senohrad a v Centre výcviku LešťSpomienka na pamiatku hrdinov 2. svetovej vojny v obci Senohrad a v Centre výcviku Lešť

Autor: MO SR - Ivan Kelement , Foto: autor - Dátum: 24.02.2020
Čítanosť: 3031
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share