Úspešná certifikácia 4. rotácie pre Lotyšsko


Úspešná certifikácia 4. rotácie pre Lotyšsko

     Dvojtýždňové vyvedenie príslušníkov prvej mechanizovanej roty nitrianskeho mechanizovaného práporu s pridelenými jednotkami, ktorí predstavujú slovenský kontingent v 4. rotácii predsunutej prítomnosti NATO v Lotyšsku (eFP) vyvrcholil 22. a 23. mája v priestoroch Centra výcviku Lešť úspešnou certifikáciou.

     Predseda previerkovej skupiny CREVAL, ktorým bol podplukovník Jozef Csáky z veliteľstva topoľčianskej mechanizovanej brigády potvrdil, že vyvedenie i certifikácia, ktorá sa uskutočnila v rámci rotného taktického cvičenia s bojovou streľbou s podporou MILES 2000 ukázali dobrú pripravenosť vojakov. „Ide o jednotku, v ktorej takmer tretinu tvoria vojaci, čo prišli do OS SR v posledných dvoch rokoch. Mnohých preto chýbajú ešte väčšie praktické skúsenosti. Pred cvičením úspešne zvládli kontrolu zladenosti. V rámci samotného cvičenia, ktoré prebiehalo prakticky neustále za dažďa, ovládli pozície v priestore Jasenový vrch, následne tam zaujali obranu. V noci po preskupení splnili ďalšiu úlohu, útok  v zastavanej oblasti na cvičisku Oremland. Napriek spomínaným nepriaznivým klimatickým podmienkam, v rozbahnenom teréne úlohy zvládli. Ukázali sa aj niektoré nedostatky v činnosti vojakov a ich veliteľov, ale na ich odstránenie máme ešte pol roka, do ich odchodu do Lotyšska. Jednotka je COMBAT READY,“ spokojne konštatoval podplukovník Csáky.
     Zástupca veliteľa nitrianskeho práporu major Gabriel Janovics ( v Lotyšsku bude kontingentu veliť) ocenil prácu, ktorú odviedol veliteľ roty kapitán Peter Bystriansky, ale aj veliteľ mechanizovaného družstva rotný Juraj Hoppan. Ten pomáhal mnohým mladším a menej skúseným vojakov a motivoval aj ďalších veliteľov družstiev. Kapitán Bystriansky má skúsenosti aj z pôsobenia v operácii ISAF v Afganistane, kde bol v Kandahare zástupcom veliteľa roty. Hovorí, že v rámci roty veľmi dobrú prácu odvádzal aj výkonný poddôstojník rotmajster Martin Potocký, či zástupca veliteľa roty nadporučík Róbert Patay, ktorý sa nedávno vrátil zo sedemmesačného kurzu v USA. Major Janovics si je vedomý, že napriek úspešnej certifikácii jednotku čaká v najbližších mesiacoch ešte veľa práce na odstránení zistených nedostatkov a predovšetkým na zladení všetkých jej súčastí. Veď okrem nitrianskeho práporu sú v nej aj príslušníci iných útvarov, najmä martinského opravárenského práporu a hlohovského logistického práporu. 
     Nitrančania chcú v Pobaltí šíriť ďalej dobré meno slovenských ozbrojených síl, ktoré tam získali dve rotácie martinského mechanizovaného práporu.

Úspešná certifikácia 4. rotácie pre LotyšskoÚspešná certifikácia 4. rotácie pre LotyšskoÚspešná certifikácia 4. rotácie pre LotyšskoÚspešná certifikácia 4. rotácie pre LotyšskoÚspešná certifikácia 4. rotácie pre LotyšskoÚspešná certifikácia 4. rotácie pre LotyšskoÚspešná certifikácia 4. rotácie pre LotyšskoÚspešná certifikácia 4. rotácie pre LotyšskoÚspešná certifikácia 4. rotácie pre LotyšskoÚspešná certifikácia 4. rotácie pre LotyšskoÚspešná certifikácia 4. rotácie pre LotyšskoÚspešná certifikácia 4. rotácie pre LotyšskoÚspešná certifikácia 4. rotácie pre LotyšskoÚspešná certifikácia 4. rotácie pre LotyšskoÚspešná certifikácia 4. rotácie pre LotyšskoÚspešná certifikácia 4. rotácie pre LotyšskoÚspešná certifikácia 4. rotácie pre LotyšskoÚspešná certifikácia 4. rotácie pre LotyšskoÚspešná certifikácia 4. rotácie pre LotyšskoÚspešná certifikácia 4. rotácie pre LotyšskoÚspešná certifikácia 4. rotácie pre Lotyšsko

Autor: MO SR Jozef ŽIAK , Foto: autor - Dátum: 24.05.2019
Čítanosť: 3077
Verzia pre tlač

Skočiť na menu