V AOS sa cvičilo s využitím MILES 2000 z Centra výcviku Lešť


V AOS sa cvičilo s využitím MILES 2000 z Centra výcviku Lešť
     V rámci predmetu taktická príprava sa v dňoch 3. - 5. apríla 2018 v areáli AOS uskutočnilo skupinové cvičenie s prechodom k bojovej činnosti 44 príslušníkov Dôstojníckeho kurzu pre absolventov vysokých škôl. Učebnými úlohami boli – obrana mimo dotyk s nepriateľom, útok s úplnou prípravou, pasca a prepad. V tomto skupinovom cvičení, ktoré riadil kpt. Ing. Kristián Szuperák, bol v spolupráci s tímom inštruktorov CV Lešť, vedených mjr. Ing. Mariánom Rozimom, prvýkrát využitý aj systém MILES 2000, podporujúci živú simuláciu.
    Taktický simulátor MILES 2000 je zariadenie založené na laserovej technológii, kde je laser využívaný na simuláciu streľby a jej následkov. Simulácia streľby je uskutočňovaná iniciáciou laserového lúča pri streľbe cvičným strelivom. Výsledok streľby je po zasiahnutí cieľa oznamovaný zvukovo. Pohyb, výsledok činnosti a stav každého cvičiaceho, je neustále monitorovaný v miestnosti riadiaceho na zvolenom mapovom podklade, ktorý súčasne obsahuje rozhodnutia veliteľov v grafickej podobe a vytvára podmienky k porovnaniu skutočnej činnosti s plánovanou činnosťou. Riadiaci má neustály prehľad o pozícii, pohybe jednotiek a stratách. Tieto informácie sú priebežne zaznamenávané a spolu s ďalšími podkladmi využiteľné pre ďalšie použitie pri hodnotení jednotiek. Rozbor činnosti jednotiek je rozhodcami vykonávaný priebežne (neformálne AAR) a na záver cvičenia (formálne AAR).
    „MILES 2000 zreálňuje výcvik jednotiek v manévrovom spôsobe boja najmä vďaka streleckým a zásahovým simulátorom, ktoré sú umiestnené na telách vojakov. Jeho výhodou je, že ihneď dokáže vyhodnotiť zásah streľby,“ povedal riadiaci cvičenia.

V AOS sa cvičilo s využitím MILES 2000 z Centra výcviku LešťV AOS sa cvičilo s využitím MILES 2000 z Centra výcviku LešťV AOS sa cvičilo s využitím MILES 2000 z Centra výcviku Lešť

Autor: -ii-, -hg- , Foto: -hg- - Dátum: 06.04.2018
Čítanosť: 2327
Verzia pre tlač

Skočiť na menu