Preskocit navigáciu

Výmena veliteľa trenčianskeho centra NATO EOD COE


Výmena veliteľa trenčianskeho centra NATO EOD COE

Novým veliteľom Centra výnimočnosti NATO pre oblasť odstraňovania výbušných prostriedkov (NATO EOD CoE) v Trenčíne sa 28. februára stal podplukovník Róbert Császár (súčasne bol povýšený do hodnosti plukovníka), ktorý vo funkcii nahradil plukovníka Ľubomíra Mrváňa. Na slávnostnej výmene v priestoroch Posádkového klubu Trenčín sa zúčastnil minister obrany SR Peter Gajdoš, náčelník Generálneho štábu OS SR generál Milan Maxim, jeho zástupca generálporučík Pavel Macko, ďalší predstaviteľmi rezortu, pracovníci NATO EOD CoE a pozvaní domáci a zahraniční hostia.
Minister obrany zdôraznil, že trenčianske centrum výnimočnosti pre oblasť odstraňovania výbušných prostriedkov má na medzinárodnom poli svoje nezastupiteľné miesto. „Slovenskí špecialisti už viac ako 7 rokov svojou zodpovednou a precíznou prácou dokazujú, že v tejto oblasti patria k svetovej špičke,“ s uspokojením konštatoval Peter Gajdoš. Zároveň poďakoval za prácu odchádzajúcemu veliteľovi plukovníkovi Mrváňovi a zaželal veľa úspechov novému veliteľovi plukovníkovi Császárovi.
Rovnako aj náčelník GŠ OS SR generál Milan Maxim vyjadril presvedčenie, že plukovník Császár bude pokračovať v zdokonaľovaní Centra výnimočnosti pre oblasť EOD. „ A príslušníci tohto centra budú aj naďalej pripravení plniť si svoje úlohy, pretože výsledky ich doterajšej práce sú vysoko hodnotené nielen v rámci Slovenskej republiky, ale aj v medzinárodnom prostredí,“ poznamenal generál Maxim.
Plukovník Császár doteraz pôsobil ako veliteľ Národného centra EOD a RCHBO v Novákoch. Medzinárodné skúsenosti získal ako veliteľ multifunkčnej ženijnej roty v operácii ISAF v Afganistane, ale aj počas pôsobenia na Spojeneckom veliteľstve spoločných síl v meste Neapol, či v Spojeneckom veliteľstve spoločných síl v Brunssume.
Trenčianske centrum štyri roky riadil plukovník Mrváň. Najvyšší predstavitelia rezortu obrany ocenili, že Centrum výnimočnosti v Trenčíne získalo status výcvikovej a vzdelávacej inštitúcie NATO, a môže tak efektívne pomáhať Aliancii čeliť budúcim výzvam. Centrum výnimočnosti pre oblasť likvidácie výbušnej munície (EOD CoE) v Trenčíne bolo akreditované v roku 2011 a oblasť EOD je jednou z hlavných spôsobilostí Ozbrojených síl Slovenskej republiky. Jeho poslaním je okrem iného podporovať transformáciu a operačné úsilie NATO v oblasti EOD, poskytovať odborné znalosti a podporu pri vypracovávaní taktiky, metód a postupov na likvidáciu výbušnín. V súčasnosti v centre pôsobia okrem príslušníkov slovenských ozbrojených síl aj ich kolegovia z Poľska, Maďarska, Rumunska a Českej republiky.
Plukovník Mrváň, ktorý má okrem iného aj skúsenosti z pôsobenia z medzinárodného prostredia: z misie UNTAES na území bývalej Juhoslávie, z veliteľstva SFOR v Sarajeve či z operácie Iracká sloboda bude v ďalšom období pôsobiť v štruktúre Generálneho štábu OS SR.


Výmena veliteľa trenčianskeho centra NATO EOD COEVýmena veliteľa trenčianskeho centra NATO EOD COEVýmena veliteľa trenčianskeho centra NATO EOD COEVýmena veliteľa trenčianskeho centra NATO EOD COEVýmena veliteľa trenčianskeho centra NATO EOD COE 2Výmena veliteľa trenčianskeho centra NATO EOD COE 2Výmena veliteľa trenčianskeho centra NATO EOD COE 2Výmena veliteľa trenčianskeho centra NATO EOD COE 2Výmena veliteľa trenčianskeho centra NATO EOD COE 3Výmena veliteľa trenčianskeho centra NATO EOD COE 3Výmena veliteľa trenčianskeho centra NATO EOD COE 3Výmena veliteľa trenčianskeho centra NATO EOD COE 3Výmena veliteľa trenčianskeho centra NATO EOD COE 4Výmena veliteľa trenčianskeho centra NATO EOD COE 4Výmena veliteľa trenčianskeho centra NATO EOD COE 4Výmena veliteľa trenčianskeho centra NATO EOD COE 4Výmena veliteľa trenčianskeho centra NATO EOD COE 5Výmena veliteľa trenčianskeho centra NATO EOD COE 5Výmena veliteľa trenčianskeho centra NATO EOD COE 5Výmena veliteľa trenčianskeho centra NATO EOD COE 5Výmena veliteľa trenčianskeho centra NATO EOD COE 6Výmena veliteľa trenčianskeho centra NATO EOD COE 6Výmena veliteľa trenčianskeho centra NATO EOD COE 6Výmena veliteľa trenčianskeho centra NATO EOD COE 6

Autor: MO SR Jozef ŽIAK , Foto: autor - Dátum: 01.03.2018
Čítanosť: 6252
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share