Preskocit navigáciu

Slováci strážia na Cypre aj morskú bezpečnostnú líniu


Slováci strážia na Cypre aj morskú bezpečnostnú líniu

Súčasťou mnohonárodnej roty slovenského kontingentu UNFICYP, pod velením nadporučíka Štefana Navrátila, je maďarská a srbská čata. Okrem nej aj slovenská. Veliteľ čaty nadporučík Ľuboš Červeň má k dispozícii 37 vojakov. Sú rozdelení do 5 družstiev (z toho sú 2 patrolovacie a 2 družstvá vo Varoschi).

Operačnou úlohou slovenských vojakov je pozorovať a monitorovať všetky incidenty a aktivity v priestore zodpovednosti čaty. Hlásiť všetky narušenia status quo (vojenské i civilné incidenty). Tých civilných je podľa veliteľa roty nadporučíka Štefana Navrátila v poslednom období až 95 percent. „Spôsobujú ich poľovníci, pytliaci. Farmárčenie a vstup bez povolenia do nárazníkovej zóny. Ale napríklad aj prekročenie MSL (maritime security line). Teda bezpečnostnej pomyslenej čiary v mori pod uhlom 52° pri pozícii OPT 146. Vojaci hlásia každú loď alebo plavca, ktorý prekročí hranicu. Najmä počas turistickej sezóny je takýchto incidentov neúrekom,” pripomína veliteľ roty.

Zvyšné percento predstavujú vojenské narušenia. Hlavne prekročenie počtov na jednotlivých pozíciach na gréckej a tureckej strane nárazníkovej zóny. Či nepovolené stavebné úpravy pozícií.

Priestorom zodpovednosti slovenskej čaty je nárazníková zóna, cesta spájajúca prostredníctvom koridoru dve britské územia na ostrove, predmestie Famagusty Varoscha, kde bolo do tureckej invázie v roku 1974 jedno z najvychytenejších a najmodernejších turistických stredísk Cypru. Dnes je tento opustený priestor strážený a oplotený. Slovenskí vojaci musia z nárazníkovej zóny dostať turistov, ktorí do nej z rôznych príčin vojdú, starať sa, aby sa v nej nerozmnožovali nelegálne skládky odpadu.

Spomínané úlohy plnia príslušníci slovenskej čaty aj v tesnej blízkosti mínových polí. Jedno sa tiahne pozdĺž hlavnej patrolovacej trasy. Nadporučíka Červeňa teší, že má v jednotke schopných vojakov, ktorí robia Slovensku dobré meno medzi ostatnými príslušníkmi misie OSN UNFICYP. Takých, ako je veliteľ družstva rotný Ladislav Mešter, veliaci poddôstojník rotmajster Rastislav Kysel či zástupca veliteľa družstva rotný Boris Indro. Ten sa po ročnej misii vracia domov na Slovensko. Každý týždeň len pri pravidelnom patrolovaní najazdia vo vozidlách vyše 1 300 kilometrov. Spoločne so Slovákmi na pozícii CP-10 plní úlohy ako vojenský pozorovateľ – styčný dôstojník (MOLO) aj podplukovník ukrajinskej armády Andrij Horbenko. Spoluprácu so Slovákmi si veľmi pochvaľuje.


IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIVIV

Autor: MO SR - Jozef Žiak , Foto: autor - Dátum: 23.03.2015
Čítanosť: 6191
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share