Preskocit navigáciu

Inštruktori z Lešte na súťaži v Jordánsku


Inštruktori z Lešte na súťaži v Jordánsku
     V dňoch od 30. apríla do 5. mája sa vo Výcvikovom centre špeciálnych síl Kráľa Abdula II KASOTC,(http://www.kasotc.com/home/index.php) Amman v Jordánsku uskutočnil 6. ročník súťaže príslušníkov špeciálnych síl z rôznych krajín sveta. V tomto roku sa súťaže zúčastnilo 33 tímov z 19 krajín. Súťaž pozostávala z 10-tich strelecko-taktických situácií, v ktorých boli preverené bojové zručnosti, tímová spolupráca, orientácia v teréne, fyzická zdatnosť, činnosť pod psychickou záťažou a presnosť vo vykonávaní bojovej streľby jednotlivcova a celého tímu.
     KASOTC Kráľa Abdula II je špičkové a moderné výcvikové zariadenie určené na prípravu jednotiek špeciálnych síl v boj proti terorizmu.  
     Centrum výcviku Lešť (CV Lešť) vyslalo tím pod vedením pplk. Ing Jaroslava Marka a súťažiacich npor. Ing. Petra Karniša, PhD, npor. Ing. Martina Urbana, rtm. Michala Rodáka, rtn. Miroslava Čiefa a des. Róberta Jánošíka.  
     „Najťažšie počas celej súťaže bolo v stanovenom čase komplexne plniť úlohy, ktoré boli zamerané na presnosť a rýchlosť streľby a to najmä po fyzickej a psychickej záťaži v náročných klimatických podmienkach. Organizátori sa snažili každú strelecko-taktickú situáciu, čo najviac priblížiť reálnym podmienkam nasadenia.“ zhodnotil tím líder npor. Ing.P. KARNIŠ, PhD.  
     Na záver sa uskutočnila strelecká súťaž v použití 3 druhov zbraní TOP GUN o najrýchlejšieho jednotlivca na základe kombinácie športovej a bojovej streľby.
     Súťaž vyhral tím z Číny - Snow Leopard Unit of the Chines People`s Armed Police Force, ktorý obhájil vlaňajšie víťazstvo, na druhom mieste sa umiestnil ďalší tím z Číny – Special Operation Unit of the PAPF Sichuan Corps a na treťom mieste skončil tím z Jordánska – Royal Guards. Vo vysoko kvalitnej konkurencii sa náš tím umiestnil v druhej polovici štartového pola a za sebou nechal aj napr. tímy z Kazachstanu, USA, Spojených arabských emirátov a Saudskej Arábie.
     Počas súťaže vo Výcvikovom centre špeciálnych síl Kráľa Abdula II KASOTC, Amman v Jordánsku bol odprezentovaný výcvikový priestor CV Lešť riaditeľom prof.MUDr. Jánom  Zvonárom, CSc., ktorý sa osobne zúčastnil slávnostného vyhodnotenia spoločne so zástupcom riaditeľa CV Lešť pplk. Ing. Branislavom Benkom. Možnosti výcviku na špeciálnych a poľných zariadeniach CV Lešť boli  vysoko hodnotené veliteľom výcvikového centra špeciálnych síl KASOTC brigádnym generálom Aret S. Al Zabenom.

     Na záver súťaže a slávnostného vyhodnotenia riaditeľ CV Lešť pozval veliteľa výcvikového centra KASOTC na návštevu a prehliadku CV Lešť na Slovensko.


Inštruktori z Lešte na súťaži v Jordánsku.Inštruktori z Lešte na súťaži v Jordánsku.Inštruktori z Lešte na súťaži v Jordánsku.Inštruktori z Lešte na súťaži v Jordánsku.Inštruktori z Lešte na súťaži v Jordánsku.Inštruktori z Lešte na súťaži v Jordánsku.Inštruktori z Lešte na súťaži v Jordánsku.Inštruktori z Lešte na súťaži v Jordánsku.Inštruktori z Lešte na súťaži v Jordánsku.Inštruktori z Lešte na súťaži v Jordánsku.Inštruktori z Lešte na súťaži v Jordánsku.Inštruktori z Lešte na súťaži v Jordánsku.

Autor: Mgr. Miloš Krchňavý , Foto: pplk. Ing. Jaroslav Marko , Video: pplk. Ing. Jaroslav Marko - Dátum: 09.06.2014
Čítanosť: 6367
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share