Preskocit navigáciu

Vojenskí potápači súčasťou európskeho projektu


Vojenskí potápači súčasťou európskeho projektu

Na bagrovisku Čierna Voda neďaleko Galanty sa v týchto dňoch príslušníci prieskumného potápačského družstva seredského ženijného práporu pod vedením svojho veliteľa, rotného Michala Ščepka stali súčasťou európskeho medzinárodného Maria Curie projektu PHYPODE. Zúčastňujú sa na ňom vedci zo siedmych krajín Európskej únie.

Medzi nimi je aj Slovák Mgr. Miroslav Rozložník, PhD., ktorý v súčasnosti pôsobí v laboratóriu Environmentálnej a pracovnej fyziológie v Bruseli. „ Projekt sa zaoberá výskumom dekompresnej choroby, čiže choroby, ktorá postihuje potápačov. Skúma, ako zabrániť vzniku bublín v krvnom obehu, ktoré sú vlastne príčinou spomínanej choroby a možnosti terapie. Zaoberáme sa vplyvom dlhodobého potápania na ľudský organizmus, aj vplyvom rôznych dýchacích zmesí, ktoré potápači využívajú na mozgový systém potápača. Výskum sa uskutočňuje v Belgicku, Francúzsku, Chorvátsku, Poľsku, ale aj na Slovensku. Je zameraný na rekreačných i športových potápačov, ako aj na ľudí, ktorí sa potápaním zaoberajú vo svojej profesnej činnosti. Napríklad pri prácach rôzneho druhu pod vodnou hladinou na moriach. Jednou zo skúmaných skupín sú aj vojenskí potápači zo seredského útvaru,“ približuje projekt Miroslav Rozložník. Potápačov vyšetroval pred a po ponore do vôd štrkoviska, ktoré umožňuje ponor až do hĺbky 38 metrov.

Rotný Michal Ščepko pripomína, že výskum je pre vojenských potápačov prínosom. Na základe jeho výsledkov budú vedieť, ako vojenskí potápači budú reagovať pri zvýšenom pracovnom tlaku dusíka vo veľkých hĺbkach, v ktorých plnia špecifické vojenské úlohy. Budú si tak vedieť vybrať na spomínané úlohy najvhodnejších adeptov. Výskum sa dial na suchu i pod vodou. Spočíval v ohodnotení bdelosti potápačov. Ich reakčného času a priestorovej orientácie Miroslav Rozložník sledoval zmeny hydratácie organizmu, ako aj zmeny kvality moču, meniacu sa hmotnosť potápača pred a po ponore. Ale najmä vznik bublín v krvnom obehu pomocou tzv. doplerového prístroja. Ten je schopný zachytiť bubliny vznikajúce v organizme potápača po ponore. Príslušníci prieskumného potápačského družstva medzitým plnili pod vodnou hladinou svoje špecifické výcvikové úlohy.


Vojenskí potápači súčasťou európskeho projektuVojenskí potápači súčasťou európskeho projektuVojenskí potápači súčasťou európskeho projektuVojenskí potápači súčasťou európskeho projektuVojenskí potápači súčasťou európskeho projektuVojenskí potápači súčasťou európskeho projektuVojenskí potápači súčasťou európskeho projektuVojenskí potápači súčasťou európskeho projektuVojenskí potápači súčasťou európskeho projektuVojenskí potápači súčasťou európskeho projektuVojenskí potápači súčasťou európskeho projektuVojenskí potápači súčasťou európskeho projektuVojenskí potápači súčasťou európskeho projektuVojenskí potápači súčasťou európskeho projektuVojenskí potápači súčasťou európskeho projektuVojenskí potápači súčasťou európskeho projektuVojenskí potápači súčasťou európskeho projektuVojenskí potápači súčasťou európskeho projektuVojenskí potápači súčasťou európskeho projektuVojenskí potápači súčasťou európskeho projektuVojenskí potápači súčasťou európskeho projektuVojenskí potápači súčasťou európskeho projektuVojenskí potápači súčasťou európskeho projektuVojenskí potápači súčasťou európskeho projektuVojenskí potápači súčasťou európskeho projektuVojenskí potápači súčasťou európskeho projektuVojenskí potápači súčasťou európskeho projektuVojenskí potápači súčasťou európskeho projektuVojenskí potápači súčasťou európskeho projektuVojenskí potápači súčasťou európskeho projektuVojenskí potápači súčasťou európskeho projektuVojenskí potápači súčasťou európskeho projektuVojenskí potápači súčasťou európskeho projektuVojenskí potápači súčasťou európskeho projektuVojenskí potápači súčasťou európskeho projektuVojenskí potápači súčasťou európskeho projektuVojenskí potápači súčasťou európskeho projektuVojenskí potápači súčasťou európskeho projektuVojenskí potápači súčasťou európskeho projektuVojenskí potápači súčasťou európskeho projektuVojenskí potápači súčasťou európskeho projektuVojenskí potápači súčasťou európskeho projektuVojenskí potápači súčasťou európskeho projektuVojenskí potápači súčasťou európskeho projektu

Autor: MO SR - Jozef Žiak , Foto: autor - Dátum: 09.04.2013
Čítanosť: 12207
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share