Záchranári súťažili na Lešti


Záchranári súťažili na Lešti
V dňoch  29. – 30. marca 2012 sa vo Výcvikovom priestore Vojenského Obvodu Lešť (VP VO Lešť) konala medzinárodná odborná súťaž záchranárov pod názvom „Organizácia zdravotníckeho zásahu pri nešťastiach s hromadným postihnutím osôb - chemický a biologický terorizmus“.
Súťaž sa v prvý deň začala odbornou konferenciou v obci Dobrá Niva, na ktorej sa zúčastnil aj riaditeľ úradu hlavného lekára OS SR plukovník MUDr. Vladimír Lengvarský,MPH. V rámci štyroch blokov prednášok boli prezentované témy prípravy zložiek Integrovaného záchranného systému (IZS), príprava a vzdelávanie absolventov odboru urgentná zdravotná starostlivosť, manažment riešenia hromadného nešťastia - biologický a chemický terorizmus, únik nebezpečných látok, psychologické aspekty pri mimoriadnych udalostiach ako aj spôsobilosť práporu radiačnej, chemickej a biologickej ochrany pri podpore IZS. V priebehu  konferencie vystúpil svojim príspevkom aj brigádny generál vo výslužbe Michele Michelutti z Talianska, ktorý oboznámil prítomných s problematikou riešenia poranení s hromadným výskytom osôb v NATO a implementáciou spolupráce s civilným sektorom.
Vo večerných hodinách v priestoroch Zrubového tábora Slávia vo VP VO Lešť zástupca riaditeľa ÚŠZV Lešť podplukovník Ing. Róbert Totkovič, privítal súťažiace posádky RZP a RLP a zaželal im veľa úspechov počas súťaže.
Súťaže sa zúčastnilo 16 posádok RZP a 7 posádok RLP zo Slovenska a Čiech. Nočná etapa začala po 18 hodine a pre posádky boli pripravené zaujímavé úlohy, ktoré museli v časovom limite splniť. Počas plnenia úloh museli vyriešiť odsun osôb zo zamoreného priestoru a prejsť procesom dekontaminácie, nehodu autobusu a osobných áut, vyslobodenie osôb zo zavaleného domu a pod.
Na zabezpečení súťaže sa okrem príslušníkov ÚŠZV Lešť a Poľnej mobilnej zdravotníckej jednotky ROLE 2+ z Ružomberka podieľali aj vojenské  jednotky práporu radiačnej, chemickej a biologickej ochrany z Rožňavy , jednotka Vojenskej polície z Topoľčian ako aj Vojenská hasičská jednotka zo Sliača.
Súťaž sa konala na špeciálnych aj vševojskových výcvikových zariadeniach v správe ÚŠZV Lešť. Súťažiace posádky využívali systém konštruktívnej simulácie, výcvikovú osadu Jakub Village, výškové budovy v sídlisku Družba, priestor pechotnej strelnice ako aj strelecko-taktický trenažér Jakub Building Gun. Počas celej súťaže posádky boli monitorované systémom MILES 2000. Práve uvedený systém napomáhal organizátorom k zisťovaniu polohy posádok hlavne v nočných hodinách, zdôraznil hlavný rozhodca kapitán MUDr. Peter Kyseľ – vedúci oddelenia telovýchovného lekárstva a zabezpečenia výcviku Odboru zdravotnej starostlivosti. ÚŠZV Lešť.
Priestory a zariadenia ÚŠZV Lešť sú neoceniteľným prínosom a približujú reálne situácie, počas ktorých sú vytvorené možnosti na cvičenia štábov krízového manažmentu a riešenia hromadných nešťastí pri mimoriadnych udalostiach počas záchrany osôb.

FOTOGALÉRIA



Autor: PhDr. Peter Tischler - ÚŠZV Lešť , Foto: autor - Dátum: 04.04.2012
Čítanosť: 12346
Verzia pre tlač

Skočiť na menu