Preskocit navigáciu

OS SR: Úzka spolupráca SR a ČR ušetrí finančné zdroje


OS SR: Úzka spolupráca SR a ČR ušetrí finančné zdroje

Náčelníci Generálnych štábov ozbrojených síl Slovenskej republiky a Armády Českej republiky budú pri nákupoch niektorých druhov vojenskej techniky postupovať spoločne. Na spoločnom postupe sa zhodli počas prihraničného pracovného stretnutia, ktoré sa uskutočnilo v dňoch 29. februára až 3. marca v Čadci.

Ponuku spoločného postupu uvítali obidve strany v oblastiach nákupu mobilných rádiolokátorov protivzdušnej obrany, letiskových rádiolokátorov, či guľometov. V tejto súvislosti sa dohodli na vytvorení pracovnej skupiny, ktorá pripraví podkladové materiály pre ministrov obrany oboch krajín k realizácii a schváleniu projektu. Cieľom partnerov je šetriť finančné prostriedky rozpočtov obrany oboch krajín.

V ozbrojených silách SR, podobne ako u našich západných susedov, pomaly končí životnosť rádiolokačnej techniky. „Máme spoločný záujem. U nás ide o 9 stacionárnych a dva mobilné rádiolokátory. Spoločná akvizícia by nám ušetrila nemalé finančné prostriedky,“ vysvetlil generálmajor Vojtek. Armáda ČR, nedávno obstarala 3D rádiolokátory FADR, ktoré uvedú do operačného nasadenia v rámci systému NATINADS do konca roka 2012. V obmene techniky však plánuje podľa náčelníka GŠ AČR pokračovať. „Plánujeme v nasledujúcich rokoch s nákupom 10 kusov rádiolokátorov typu MADR a troch kusov letiskových rádiolokátorov,“ uviedol pri rokovaní armádny generál Picek s tým, že pridelené finančné prostriedky si bude vyžadovať obstarávanie rozložené na viac rokov. Český náčelník generálneho štábu chce túto tému otvoriť aj na rokovaní náčelníkov generálnych štábov krajín V4 a účasť na tomto projekte ponúka aj Maďarsku. O prípadnom spoločnom obstaraní guľometov MINIMI prostredníctvom aliančnej agentúry NAMSA už česká armáda rokuje s Poľskom a s ponukou zapojenia sa do projektu oslovila aj Ozbrojené sily SR.

Ďalšou oblasťou spolupráce sa v budúcnosti javí aj riešenie krízových situácií nevojenského charakteru, ako napríklad živelné pohromy a katastrofy. Spojením síl by sa ušetrili ďalšie finančné prostriedky oboch krajín. Tento projekt si však vyžiada legislatívne úpravy, aby v prípade obojstranného nasadenia na území druhého štátu prišla pomoc včas. Výmena skúseností počas rokovania sa dotkla aj oblasti velenia a riadenia. Generál Vojtek českého partnera informoval, že OS SR nebudú zásadným spôsobom meniť štruktúru ozbrojených síl, ale dôjde ku zmene obsahu a vzťahov medzi jednotlivými zložkami. Náčelník Generálneho štábu OS SR informoval aj o pripravovaných zmenách Zákona o štátnej službe profesionálnych vojakov, ktorý si po siedmich rokoch od jeho uvedenia do praxe vyžaduje nové znenie. Armádny generál Picek predstavil zámer transformácie veliteľských štruktúr v AČR, ktorá podľa neho prinesie zníženie prvkov velenia takmer o 25 %.

Témou rokovania v Čadci boli aj konkrétne príspevky oboch armád do Bojovej skupiny Európskej únie (EU Battle Group), ktorú spolu vytvárajú partneri z krajín V4 a v prospech EÚ bude v pohotovosti v roku 2016. Na základe požiadavky Poľska sa generálmajor Vojtek s českým partnerom dohodli na rovnomernom proporcionálnom zastúpení a budú uvažovať o zvýšení počtov pre túto jednotku. Armádny generál Picek deklaroval, že AČR je pripravená pôvodný príspevok 350 osôb zvýšiť na 450 až 700 osôb a vyzval slovenskou stranu, aby taktiež zvážila zvýšenie počtov. Generálmajor Vojtek potvrdil príspevok so zameraním sa na mechanizovanú rotu, rotu logistiky a spôsobilosti EOD, rotu radiačnej, chemickej a biologickej ochrany, tím Vojenskej polície, tím riadenia presunov a pomerné zastúpenie vo veliteľstve. Pôjde spolu o 350 až 450 osôb. Prípadné zvýšenie počtov ešte slovenská strana zváži. Partneri sa zhodli aj na rotačnom charaktere EU Battle Group, ktorá by mala byť vyčleňovaná každé tri až štyri roky v prospech EU.

„Rokovania boli veľmi podnetné pre obe strany,“ konštatoval na záver stretnutia generálmajor Vojtek. Úspech rokovania potvrdil aj jeho český partner. „Som veľmi rád, že sme našli oblasti, ktoré, ak sa ich podarí zrealizovať, by mohli byť zdrojom úspor na oboch stranách,“ dodal armádny generál Picek.

Obidve delegácie dnes po rokovaní spoločne položili vence k pomníku Jozefa Gabčíka v Žiline a na záver pracovnej cesty českej delegácie si v priestoroch 5. pluku špeciálneho určenia pozreli dynamické a statické ukážky techniky, výstroja, výzbroje a výcviku.


OS SR: Úzka spolupráca SR a ČR ušetrí finančné zdrojeOS SR: Úzka spolupráca SR a ČR ušetrí finančné zdrojeOS SR: Úzka spolupráca SR a ČR ušetrí finančné zdrojeOS SR: Úzka spolupráca SR a ČR ušetrí finančné zdrojeOS SR: Úzka spolupráca SR a ČR ušetrí finančné zdrojeOS SR: Úzka spolupráca SR a ČR ušetrí finančné zdrojeOS SR: Úzka spolupráca SR a ČR ušetrí finančné zdrojeOS SR: Úzka spolupráca SR a ČR ušetrí finančné zdrojeOS SR: Úzka spolupráca SR a ČR ušetrí finančné zdrojeOS SR: Úzka spolupráca SR a ČR ušetrí finančné zdrojeOS SR: Úzka spolupráca SR a ČR ušetrí finančné zdrojeOS SR: Úzka spolupráca SR a ČR ušetrí finančné zdrojeOS SR: Úzka spolupráca SR a ČR ušetrí finančné zdrojeOS SR: Úzka spolupráca SR a ČR ušetrí finančné zdrojeOS SR: Úzka spolupráca SR a ČR ušetrí finančné zdrojeOS SR: Úzka spolupráca SR a ČR ušetrí finančné zdrojeOS SR: Úzka spolupráca SR a ČR ušetrí finančné zdrojeOS SR: Úzka spolupráca SR a ČR ušetrí finančné zdrojeOS SR: Úzka spolupráca SR a ČR ušetrí finančné zdrojeOS SR: Úzka spolupráca SR a ČR ušetrí finančné zdrojeOS SR: Úzka spolupráca SR a ČR ušetrí finančné zdrojeOS SR: Úzka spolupráca SR a ČR ušetrí finančné zdrojeOS SR: Úzka spolupráca SR a ČR ušetrí finančné zdrojeOS SR: Úzka spolupráca SR a ČR ušetrí finančné zdrojeOS SR: Úzka spolupráca SR a ČR ušetrí finančné zdrojeOS SR: Úzka spolupráca SR a ČR ušetrí finančné zdrojeOS SR: Úzka spolupráca SR a ČR ušetrí finančné zdrojeOS SR: Úzka spolupráca SR a ČR ušetrí finančné zdrojeOS SR: Úzka spolupráca SR a ČR ušetrí finančné zdrojeOS SR: Úzka spolupráca SR a ČR ušetrí finančné zdrojeOS SR: Úzka spolupráca SR a ČR ušetrí finančné zdrojeOS SR: Úzka spolupráca SR a ČR ušetrí finančné zdroje

Autor: mjr. Milan Vanga - hovorca OS SR , Foto: OS SR - npor. Mário Pažický - Dátum: 02.03.2012
Čítanosť: 13591
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share