Preskocit navigáciu

Začal v poradí už deviaty Slovenský štít 2024


Začal v poradí už deviaty Slovenský štít 2024

Priestory Centra výcviku Lešť, posádky naprieč celou Slovenskou republikou spoločne so Spoločným operačným veliteľstvom a príslušníkmi z ostatných zložiek Ozbrojených síl Slovenskej republiky sa v termíne 13. – 30. mája 2024 zmenia na dejisko cvičenia Slovenský štít 2024. Podporu tohto cvičenia máme od našich spojencov a zahraničných partnerov z Mnohonárodnej bojovej skupiny na Slovensku, Gruzínska, Maďarska, Poľska, Španielska a príslušníkov Národnej Gardy Indiana.

 
Účelom tohtoročného cvičenia je precvičiť veliteľstvo a štáb 2. mechanizovanej brigády a ďalšie veliteľstva a štáby plukov, práporov a oddielov pozemných síl pri plánovaní a riadení defenzívnej operácie na území Slovenskej republiky s podporou koaličných jednotiek.


Cvičenie oficiálne začalo nástupom 16. mája v priestoroch nástupiska Odboru simulačných technológii v Centre výcviku Lešť, počas ktorého sa vojakom prihovoril riaditeľ cvičenia a veliteľ pozemných síl generálmajor Martin Stoklasa aj týmito slovami: „ Všetci sme si vedomí, aká zložitá a meniaca je bezpečnostná situácia za našimi východnými hranicami. Som presvedčený, že sa tu všetci zhodneme na dôležitosti spoločných výcvikových aktivít, ktoré sú rozhodujúcou časťou posilnenia medzinárodnej spolupráce vo forme obrany a odstrašenia. Musíme byť pripravení bojovať jednotne a tým dosiahnuť spoločné ciele.“
Po skončení cvičenia nasledovalo vydanie rozkazu divízie, na základe ktorého začne plánovanie na úrovni brigáda, prápor a rota a takisto bol cvičiacim vyhlásený signál „STARTEX“, ktorému predchádzala previerka spojenia.


Začal v poradí už deviaty Slovenský štít 2024Začal v poradí už deviaty Slovenský štít 2024Začal v poradí už deviaty Slovenský štít 2024Začal v poradí už deviaty Slovenský štít 2024Začal v poradí už deviaty Slovenský štít 2024Začal v poradí už deviaty Slovenský štít 2024Začal v poradí už deviaty Slovenský štít 2024Začal v poradí už deviaty Slovenský štít 2024

Autor: Sek vel.PS , Foto: Sek vel.PS - Dátum: 16.05.2024
Čítanosť: 1442
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share