Preskocit navigáciu

Skúsenosti z aktuálnych vojen


Skúsenosti z aktuálnych vojen
     Cieľom a zmyslom týždňového výcviku špeciálneho tímu vojenskej polície, ktorý sa konal v priestoroch Odboru výcviku a kynológie Vlkanová - Hronsek a Centra výcviku Lešť pod vedením zahraničného lektora bolo získanie nových informácií a poznatkov z prebiehajúcich konfliktov v zastavaných oblastiach.
      V súčasnej dobe prebiehajú paralelne dva rozsiahle vojenské konflikty. Jeden sa odohráva už vyše dva roky u našich susedov na Ukrajine a ďalší sa rozpútal minulý rok na jeseň v pásme Gazy. Oba majú spoločný jeden zásadný prvok a to, že sa v prevažnej miere (Gaza) a čiastočne (Ukrajina) odohrávajú v zastavaných aglomeráciách. Zo spomenutých konfliktov vzišlo veľa nových poznatkov a získalo sa množstvo nových informácií. Informácie a poznatky je potrebné spracovať, poučiť sa z nich a zapracovať ich do následného výcviku. Vo všeobecnosti možno povedať, že boje v zastavaných oblastiach možno považovať za najnáročnejšie. Doterajšie poznatky zo spomínaných konfliktov nám ukazujú, že útočiaca strana musí vynaložiť omnoho väčšie úsilie na to aby dokázala ovládnuť určené objekty alebo priemyselné komplexy. Z tohto dôvodu musí veliteľ pri plánovaní a vykonaní takejto operácie efektívne naplánovať použitie svojich vlastných síl a prostriedkov a prispôsobiť si svoju taktiku.
      Výcvik bol organizovaný pre inštruktorov Oddelenia špeciálneho výcviku, Odboru výcviku a kynológie Vlkanová - Hronsek a pre vybraných špecialistov Skupín špecializovaných policajných operácií. npor. JUDr. Štefan TRŠO Oddelenie špeciálneho výcviku OVaK Vlkanová – Hronsek VP.

Skúsenosti z aktuálnych vojenSkúsenosti z aktuálnych vojenSkúsenosti z aktuálnych vojenSkúsenosti z aktuálnych vojen

Autor: Jozef ŽIAK – MO SR , Foto: autor - Dátum: 25.03.2024
Čítanosť: 254
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share