Preskocit navigáciu

Potápanie v sťažených podmienkach


Potápanie v sťažených podmienkach
     Ako každý rok Centrum výcviku Lešť v dňoch 5.2. - 9.2. 2024 organizovalo Inštrukčno-metodické zamestnanie (ďalej IMZ) s témou potápanie v sťažených podmienkach. Zamestnania sa zúčastnili potápači z 901. Ženijného pluku, 5. PŠU a po prvý krát nový potápači z Centra výnimočnosti NATO (NATO EOD CEO) a 51. krídla Prešov. 
     V prvý deň IMZ sa zopakovala teória a bezpečnostné predpisy pri potápaní v uzavretých a sťažených podmienkach. Po teórii bola vykonaná kontrola a príprava materiálu na nasledujúce praktické zamestnanie pod vodou. V utorok sa cvičiaci premiestnili na jazero Veľká Richňava kde bolo vykonané tzv. “rozpotápanie dvojičiek” pod ľadom. Tu si všetci nacvičili prácu s navijakom, signály pod vodou, prácu vo dvojiciach a neposlednom rade aj krízové situácie, ktoré by mohli nastať. Keďže treba neustále posúvať limity nahor, tak v stredu sme sa presunuli na novú lokalitu zatopenej priepasti o hĺbke 38 metrov, ktorá imitovala jaskyňu. Tu si všetci predcvičili zostup po vodiacom lane do hĺbky. Nakoľko bola zlá viditeľnosť tak aj prácu v tíme a kontrola svojej dvojičky, taktiež veľmi dôležitú orientáciu a pohyb v uzavretých priestoroch. Posledný deň sa opäť potápalo na Veľkej Richňave, kde potápači odstraňovali vyhodnotené chyby počas ponorov a nadobúdali tzv. ,, motohodiny ‘’ pod vodnou hladinou. 
     Tohtoročného potápania sa po prvý krát zúčastnili aj hore spomínaní potápači, ktorí rozšírili naše rady a sú pripravení obohatiť, zužitkovať a odovzdávať všetky nadobudnuté skúsenosti počas všetkých zamestnaní. Všetci zúčastnení vyjadrili spokojnosť s IMZ a upevnili vzťahy k ďalšej spoločnej potápačskej spolupráci.

Potápanie v sťažených podmienkachPotápanie v sťažených podmienkachPotápanie v sťažených podmienkachPotápanie v sťažených podmienkachPotápanie v sťažených podmienkachPotápanie v sťažených podmienkachPotápanie v sťažených podmienkachPotápanie v sťažených podmienkachPotápanie v sťažených podmienkachPotápanie v sťažených podmienkach

Autor: čat. Rastislav GRONSKÝ - CV Lešť , Foto: autor - Dátum: 20.02.2024
Čítanosť: 303
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share