Preskocit navigáciu

Aktívne zálohy cvičia na vododrome v Centre výcviku Lešť


Aktívne zálohy cvičia na vododrome v Centre výcviku Lešť
     Príslušníci seredského ženijného práporu pripravujú príslušníkov aktívnych záloh už po štvrtý raz. V tomto roku trochu zaúradoval Covid-19 a zmenil termín výcviku. „14. septembra nám nastúpilo na dva týždne 45 príslušníkov aktívnych záloh. Dvaja z nich museli výcvik zo zdravotných a osobných dôvodov opustiť. Cieľom výcviku je zdokonaliť ich v určených pracovných návykoch v pozíciách, na ktoré sú určení. Sú to odbornosti pre pontónovú rotu. S ich prístupom k výcviku som veľmi spokojný. Všetci majú snahu uspieť čo najlepšie. Aktívne zálohy cvičíme už štyri roky. Niektorí zo záložníkov boli na ňom každý rok, ďalší sa pridali neskôr a máme tu aj úplných nováčikov. Ale som rád, všetci vytvorili dobrý kolektív, skúsenejší pomáhajú nováčikom, sú zohraní,“ vysvetľuje zástupca veliteľa ženijného práporu major Rastislav Dubovecký.
      Tento rok čakal po príchode do Serede všetkých záložníkov test na Covi-19, nasledovala zdravotná prehliadka, vystrojenie a čakalo sa do neskorých večerných hodín na výsledky testov. Nasledujúci deň sa presunuli do Centra výcviku Lešť, kde v priestoroch cvičiska vododrom prebiehal odborný výcvik. Ešte predtým zvládli teoretickú prípravu, nasledovala strelecká príprava a streľby zo samopalu a pištole, základy taktiky, topografie, RCHBO, maskovanie a napokon praktická príprava s technikou pontónovej roty. V tomto roku boli na výcviku po prvý raz prítomní aj študenti 5. ročníka AOS Liptovský Mikuláš pod vedením kapitána Jaroslava Kompana, asistenta katedry vojenskej taktiky a operačného umenia. Podľa neho i študentov to bola výborná príležitosť deväť mesiacov pred príchodom k vojenským útvarom na prvú dôstojnícku pozíciu lepšie sa oboznámiť s reálnym výcvikom pontónovej roty. Potvrdil to aj kadet, vojak 1. stupňa Štefan Kriviansky.
      Rotní David Černý a Juraj Vančík robia už štyri roky inštruktorov pri výcviku aktívnych záloh. Zhodne konštatujú, že z roka na rok sa kvalita pripravenosti záložníkov zvyšuje. V tomto roku medzi najlepších patrili slobodník v zálohe Ľuboš Ilenčík a desiatnik v zálohe Michal Sláma. „Som tu už po tretí raz. Pre aktívne zálohy som sa rozhodol pred časom na autosalóne v Nitre, kde bol stánok regrutačného strediska. Na vojenčine som bol v protilietadlovom útvare v Nitre, kde som bol vodič prepravníka rakiet. Teraz som na vode s pontónmi. Je tu fajn, zišli sme sa dobrá partia. Už som sa tešil, že znova po roku stretnem bývalých kolegov,“ hovorí 42- ročný rodák z Nového Mesta nad Váhom Ľuboš Ilenčík, ktorému vôbec nevadia ani ranné rozcvičky, skôr naopak.
      Spokojní sú aj novici kolektívu: vojaci v zálohe Emil Sopóci zo Starej Turej a Jozef Sekáč z Borského Mikuláša. Obaja vojenčinu prežili v pohraničnej stráži. „Zaujal ma spot v televízii a preto som sa rozhodol, že si vyskúšam ten klasický vojenský život. Neľutujem svoje rozhodnutie. Skúsenejší nás dobre prijali. Všetko nám spoločne s inštruktormi vysvetlili, pomohli pri plnení praktických úloh. Mne osobne dosť dalo zabrať kotvenie pontónu a jeho naloženie na vozidlo. Musel som dávať pozor, aby som presne naviedol auto k pontónu,“ priznáva vojak v zálohe Jozef Sekáč. Záverečné praktické cvičenie na vododrome ale poriadne preverilo pripravenosť všetkých záložníkov na plnenie úloh v rámci pontónovej roty.
      Vojaci aktívnych záloh môžu počítať s motivačným príspevkom 600 eur ročne za predpokladu, že absolvujú aspoň 75 percent doby cvičenia. Rovnako im v zmysle zákona patrí podľa dĺžky cvičenia aj pomerná časť hodnostného platu. Okrem toho bude rezort obrany nahrádzať zamestnávateľom mzdové náklady za čas neprítomnosti zamestnancov, náhradu príjmov z podnikania samostatne zárobkovo činných osôb na cvičení, ako aj zdravotné a sociálne odvody za čas cvičenia. Po ženistoch postupne nasleduje príprava aktívnych záloh aj v iných odbornostiach, napríklad RCHBO z rožňavského práporu.

Aktívne zálohy cvičia na vododrome v Centre výcviku LešťAktívne zálohy cvičia na vododrome v Centre výcviku LešťAktívne zálohy cvičia na vododrome v Centre výcviku LešťAktívne zálohy cvičia na vododrome v Centre výcviku LešťAktívne zálohy cvičia na vododrome v Centre výcviku LešťAktívne zálohy cvičia na vododrome v Centre výcviku LešťAktívne zálohy cvičia na vododrome v Centre výcviku LešťAktívne zálohy cvičia na vododrome v Centre výcviku LešťAktívne zálohy cvičia na vododrome v Centre výcviku LešťAktívne zálohy cvičia na vododrome v Centre výcviku LešťAktívne zálohy cvičia na vododrome v Centre výcviku Lešť

Autor: MO SR Jozef ŽIAK , Foto: Mgr. Petronela BODNÁROVÁ – CV Lešť, Ing. Ivan KVASNA - CV Lešť - Dátum: 24.09.2020
Čítanosť: 2427
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share