Preskocit navigáciu

XIII. ročník súťaže v bojovej streľbe na Lešti


XIII. ročník súťaže v bojovej streľbe na Lešti

V priestoroch výcvikových zariadení Centra výcviku Lešť (CV Lešť) sa v dňoch 12 – 13. 7. 2017 uskutočnil 13. ročník súťaže v bojovej streľbe ozbrojených zložiek SR.

Organizátori súťaže, inštruktori Odboru špeciálneho výcviku (OdŠV) CV Lešť, tento rok po prvý krát rozdelili súťaž do dvoch dní čo umožnilo preveriť súťažiacich v celkovo jedenástich streleckých úlohách. Súťaže sa zúčastnilo 38 streleckých dvojíc (družstiev) rozdelených do kategórií podľa druhu použitej zbrane:

Kategória 1 (MAKAROV) družstvá OS SR
Pi 9 mm Makarov, Útočná puška – len mechanické mieridlá
 
Kategória 2 (LUGER) družstvá ozbrojených zložiek OS SR, MV SR, ZVJS, KÚFS
Pi 9 mm Luger, Útočná puška – len mechanické mieridlá     
 
Kategória 3 (OPEN) družstvá ozbrojených zložiek a pozvaných hostí
Pi 9 mm, Útočná puška – optické mieridlá a doplnky bez obmedzení
 
Cieľom inštruktorov OdŠV v tomto ročníku bolo preveriť rovnováhu zručností strelca v režimoch mierenej streľby, dynamickej streľby na rôzne vzdialenosti a ich kombinácie. Úlohy boli tvorené tak aby sa preverila schopnosť efektívnej streľby po fyzickej záťaži, spolupráca členov tímu pri postupnom plnení úlohy (štafetou) ale najmä ich spolupráca a vyrovnanosť taktického myslenia pri súbežnej činnosti dvoch strelcov v reálnom čase. Štandardné strelecké úlohy vyžadovali presnú streľbu a premyslenie postupu tak, aby strelec dokázal splniť úlohu čo najrýchlejšie, kde medzi najlepšími boli rozdiely naozaj v stotinách sekúnd.
 
Najdlhšia situácia bola postavená v priestoroch najnovšieho výcvikového trenažéra pre boj v osade OREMLAND KISHLAK, kedy tým plnil úlohy s možnosťou využitia lanovej dráhy medzi objektmi, ako možnej výhody pre skrátenie času a naozaj každá dvojica tento adrenalínový bonus plne využila.
 
V neposlednom rade boli dve strelecké úlohy situované na strelnici bojových vozidiel s cieľom pripomenúť všetkým, že medzi základy streľby patri aj streľba na dlhé vzdialenosti s využitím padacích vojenských terčov č. 8. 
 
Precíznosť, dynamika a akčnosť jednotlivých streleckých situácii, boli aj tento rok  akýmsi prierezom obsahu špecializovaných streleckých kurzov, ktoré inštruktori vyučujú v CV Lešť.
 
Z hľadiska použitia streleckých návykov sa jedná každoročne o vysokú odbornú náročnosť pri riešení jednotlivých streleckých úloh dvomi strelcami súčasne. Návrat k štandardnému hodnoteniu výsledkov pomocou koncového HIT faktoru (pomer presnosti a rýchlosti) sa osvedčilo a poskytlo reálny obraz každému súťažiacemu na čom treba pracovať.
 
Vďaka vysokej disciplinovanosti súťažiacich sa podarilo ukončiť súťaž v časovom harmonograme za čo tým organizátorov vyjadruje veľké poďakovanie.
 
Ceny najlepším strelcom v jednotlivých kategóriách prišiel odovzdať riaditeľ CV Lešť Ing. arch. Anton MAŠTALSKÝ spolu so zástupcom riaditeľa CV Lešť plk. Ing. Róbertom TOTKOVIČOM a riaditeľom preteku pplk. Ing. Ferdinandom DYCHOM, ktorý v závere poďakovali príslušníkom OdŠV za kvalitnú prípravu súťaže ako aj príslušníkom odboru simulačných technológií a odboru zabezpečenia Výcvikového priestoru Vojenského obvodu Lešť, ktorí plnili funkcie pomocných rozhodcov a zabezpečovali materiálnu a technickú časť počas súťaže.
 
Víťazmi súťaže v jednotlivých kategóriách sa stali:
 
kategória MAKAROV – Ján POHLOD a David PLAVČAN z VÚ 6335 PREŠOV
 
kategória LUGER      – Michal MYŠIAK a Peter KNIŽKA z 5PŠu
 
kategória OPEN        – Ivan ŠEBÍK a Libor NEMČOK z R.D.A.
 
 
Absolútnymi víťazmi celej súťaže a putovný pohár získala dvojica:

Michal MYŠIAK a Peter KNIŽKA z 5PŠu

 

XIII. ročník súťaže v bojovej streľbe ozbrojených zložiek vo výcvikovom roku 2017

 

 

 


XIII. ročník súťaže v bojovej streľbe na LeštiXIII. ročník súťaže v bojovej streľbe na LeštiXIII. ročník súťaže v bojovej streľbe na LeštiXIII. ročník súťaže v bojovej streľbe na LeštiXIII. ročník súťaže v bojovej streľbe na LeštiXIII. ročník súťaže v bojovej streľbe na LeštiXIII. ročník súťaže v bojovej streľbe na LeštiXIII. ročník súťaže v bojovej streľbe na LeštiXIII. ročník súťaže v bojovej streľbe na LeštiXIII. ročník súťaže v bojovej streľbe na LeštiXIII. ročník súťaže v bojovej streľbe na LeštiXIII. ročník súťaže v bojovej streľbe na LeštiXIII. ročník súťaže v bojovej streľbe na LeštiXIII. ročník súťaže v bojovej streľbe na Lešti

Autor: rtm. Luboš ROHOŇ - CV Lešť , Foto: Ing. Ivan Kvasna, nrtm. Attila Mező – CV Lesť - Dátum: 14.07.2017
Čítanosť: 3681
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share