Preskocit navigáciu

Stredoškoláci si vyskúšali vojenský život na Lešti


Stredoškoláci si vyskúšali vojenský život na Lešti
V Centre výcviku Lešť (CV Lešť) si cez víkend 25 študentov stredných škôl -víťazi branných súťaží, ktoré organizoval rezort obrany pre všetky kraje na Slovensku, vyskúšali ako chutí vojenský život. 23.6.2017 po príchode do VO Lešť boli študenti  zaregistrovaní, postupne prechádzali vystrojením a boli zaradení do jednotlivých družstiev.
Na prvom nástupe ich privítal riaditeľ CV Lešť Ing. arch. Anton Maštalský spoločne s riaditeľom Odboru riadenia pplk. Ing. Ferdinandom Dychom, ktorý predstavil rozvrh zamestnaní, ktoré budú študenti absolvovať počas 48 hodinového pobytu na Lešti.
Veliteľ čaty a velitelia družstiev – inštruktori špeciálneho výcviku CV Lešť, naučili študentov základné vojenské zručnosti, orientáciu v teréne podľa mapy, mali si možnosť vyskúšať prekonávanie prekážok na prekážkovej dráhe CISMA. V druhej časti pobytu na Lešti sa oboznámili s prostriedkami individuálnej ochrany jednotlivca. Inštruktori ich naučili základy sebaobrany, taktického presunu a zdokonalili sa v zdravotnej i spojovacej príprave.  
V posledný deň v skorých ranných hodinách ich prekvapil cvičný poplach a pod taktickým námetom sa museli presunúť do východiskového priestoru a zaujať obranu. Dobrý zážitok pre študentov bola aj príprava stravy v poľných podmienkach, prekonávanie prekážok horského masívu a budovanie ochranných stavieb.
Víkend na Lešti bol určený pre študentov ako spolupracovať v tíme a čo najlepšie plniť stanovené úlohy ktoré boli zadávané prostredníctvom svojich veliteľov a v závere každého zamestnania aj vyhodnocované.
Na poslednom nástupe veliteľ čaty kpt. Ing. Igor Lišaník vyhodnotil 3  najlepších. Na prvom mieste napokon skončil Jakub Janiga zo Strednej odbornej školy technickej v Hlohovci. Druhá bola Alexandra Tašárová, Gymnázium Ľ. Štúra Trenčín a tretí David Lieskovský, Duálna akadémia Bratislava.
Uvedeným podujatím v rámci projektu Dobrovoľnej vojenskej prípravy – Ukáž čo vieš organizovať KEMP 2017 na Lešti bolo tiež zatraktívniť vojenské povolanie a podporiť u mladých ľudí vzťah k obrane vlasti.

Stredoškoláci si vyskúšali vojenský život na LeštiStredoškoláci si vyskúšali vojenský život na LeštiStredoškoláci si vyskúšali vojenský život na LeštiStredoškoláci si vyskúšali vojenský život na LeštiStredoškoláci si vyskúšali vojenský život na LeštiStredoškoláci si vyskúšali vojenský život na LeštiStredoškoláci si vyskúšali vojenský život na LeštiStredoškoláci si vyskúšali vojenský život na LeštiStredoškoláci si vyskúšali vojenský život na LeštiStredoškoláci si vyskúšali vojenský život na LeštiStredoškoláci si vyskúšali vojenský život na LeštiStredoškoláci si vyskúšali vojenský život na LeštiStredoškoláci si vyskúšali vojenský život na LeštiStredoškoláci si vyskúšali vojenský život na LeštiStredoškoláci si vyskúšali vojenský život na LeštiStredoškoláci si vyskúšali vojenský život na LeštiStredoškoláci si vyskúšali vojenský život na LeštiStredoškoláci si vyskúšali vojenský život na LeštiStredoškoláci si vyskúšali vojenský život na LeštiStredoškoláci si vyskúšali vojenský život na LeštiStredoškoláci si vyskúšali vojenský život na LeštiStredoškoláci si vyskúšali vojenský život na LeštiStredoškoláci si vyskúšali vojenský život na LeštiStredoškoláci si vyskúšali vojenský život na Lešti

Autor: PhDr. Peter TISCHLER – CV Lešť , Foto: des. Katarína ZACHAR – CV Lešť - Dátum: 27.06.2017
Čítanosť: 3050
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share