Preskocit navigáciu

Vzácna návšteva na oddelení


Vzácna návšteva na oddelení

Svetielko nádeje prijalo vo štvrtok 30. marca vzácnu návštevu, ktorá zavítala na Kliniku pediatrickej onkológie a hematológie DFNsP v Banskej Bystrici. Naši malí pacienti sa tešia na každú návštevu. Sú vďační za spestrenie dní, ktoré musia vzhľadom na svoje ochorenie tráviť v nemocnici. Často sú to dlhé týždne, mesiace...

Páni, ktorí prišli v uniformách, vzbudzovali síce na oddelení rešpekt u malých i veľkých, ale svojím srdečným prístupom si malých pacientov veľmi rýchlo získali a doslova sa skamarátili.

Návštevy oddelenia sa zúčastnili Ing. arch. Anton Maštalský, riaditeľ Centra výcviku Lešť, plk. JUDr. Stanislav Celleng, riaditeľ Výcvikového Centra Hasičského a záchranného zboru Lešť a zároveň riaditeľ kancelárie prezidenta Hasičského a záchranného zboru, ďalej Ing. Ján Jurica, generálny riaditeľ Vojenských lesov a majetkov SR, š.p. a pplk.Ing. Miloš Mátyás - vedúci Správy Vojenského obvodu Lešť.

Privítal ich zástupca prednostu Kliniky pediatrickej onkológie a hematológie MUDr. Pavel Bician, predseda OZ Svetielko nádeje, ktorému na úvod návštevy odovzdali výťažok z ich nedávno organizovaného plesu v Pliešovciach. Vyzbieranou sumou 1 000 eur sa rozhodli podporiť projekty Svetielka nádeje. Počas návštevy oddelenia naši hostia odovzdali deťom malé darčeky, ktoré im budú túto návštevu pripomínať. Srdečné stisky rúk, ale aj spontánne objatia malých pacientov boli silným okamihom pre našich hostí.

Skôr ako sme sa rozlúčili, požiadali sme ich o krátky rozhovor. Zaujímalo nás, ako vznikla myšlienka podporiť práve projekty Svetielka nádeje? „Nápad vznikol doslova zo sekundy na sekundu. Organizovali sme ples a chceli sme sa nielen zabaviť, ale aj pomôcť. Našiel som si kontakt na Svetielko nádeje a oslovila ma myšlienka pomáhať bezbranným. Toto sú naozaj detičky, ktoré za nič nemôžu. Všetci kolegovia, ktorí sa do celej iniciatívy zapojili, od začiatku veľmi pozitívne vnímali hlavnú myšlienku pomôcť práve týmto smerom“ - vysvetlil pplk. Ing. Miloš Mátyás.

Návštevu nemocnice na takejto najvyššej úrovni bolo treba v predstihu zmanažovať. „Je to o dobrej spolupráci v obvode Lešť, kde pôsobíme, ale naozaj to nebolo jednoduché. Každý z nás pricestoval z inej strany Slovenska, ale zvládli sme to a pre túto udalosť sme to naozaj veľmi radi spravili“ – dodal pplk. Ing. Mátyás.

O zhodnotenie návštevy sme požiadali aj ostatných hostí:

plk. JUDr. Stanislav Celleng :

„Vo všeobecnosti platí, že pred zložkou ako je hasičský a záchranný zbor majú ľudia obrovský rešpekt, ale aj podporu a my si to vážime. Na druhej strane vieme oceniť a pochopiť aj tých ľudí, ktorí robia inú profesiu a inú prácu, ďaleko šľachetnejšiu ako možno my. Ja som dnes pocítil, že prichádzame medzi veľkých profesionálov, o čom svedčí váš prístup, obrovská profesionalita, ľudskosť, s čím sa človek málokedy a málokde stretáva. Rešpekt, ktorý ste mali vy pred nami a našou prácou, sme cítili aj my voči vám. Som veľmi vďačný, že som tu dnes medzi vami mohol byť.“

Ing. arch. Anton Maštalský :

„Moje dojmy z návštevy sú veľmi silné. Myslím si, že pomôžeme aj na budúci rok, verím, že aj vyššou čiastkou. Po dnešnej návšteve som presvedčený, že sa u vás na oddelení zastavíme aj inokedy, našli sme si tu kamarátov. Sľúbil som, že prídem znovu a ak deťom aj takáto návšteva pomôže, budem veľmi rád.“

Ing. Ján Jurica :

„S kolegami zastupujeme štát a spoločnosť a práve sme mohli vidieť, že finančné prostriedky sú tu naozaj dôležité, pretože ich nie je toľko, koľko by bolo treba. Keď budeme môcť, pomôžeme podľa svojich možností. Ja sám sa bojím lekárov a  keď to tu človek vidí, čo všetko sa tu pre deti a rodiny robí, tak klobúk dole pred všetkými.“

Hostia odchádzali s prísľubom, že naša komunikácia bude pokračovať i naďalej. Ples, v rámci ktorého spojili príjemné s užitočným, plánujú organizovať aj budúci rok a načrtli nám aj ďalšie možnosti vzájomnej spolupráce v prospech detských onkologických pacientov a ich rodín.

Ďakujeme.



Autor: Občianske združenie SVETIELKO NÁDEJE , Foto: autor - Dátum: 13.04.2017
Čítanosť: 2825
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share